Recensioner

Fantomen #22/2010

fredag 22 oktober, kl 07:23 av 0 kommentarer

fantomenjubileum1Jubileumsnumret är det absolut bästa Fantomennumret på år och dagar. 100 sidor och tre Fantomenäventyr. Det första äventyret är en riktigt klassiker, Fången i Himalaya, av Lee Falk och Ray Moore från 1938. Äventyret har tidigare bara publicerats i albumet Den förste Fantomen 1971, då i redigerat skick. Äventyret presenteras nu i liggande format som det en gång publicerades i dagstidningarna och det är bara att tacka och ta emot. I det tidiga äventyret får man möta en annan Fantomen än den man är van vid, Fantomen skämtar ofta och intar en paternalistisk attityd. Fantomen är dessutom något av en kändis och blir anlitad av brittiska underrättelsetjänsten. Jag har det senaste decenniet på allvar kommit att uppskatta Ray Moores teckningar och i Fången i Himalaya är de riktigt bra. Äventyret i sig är en melodram där männen intar huvudrollen och kvinnorna kastar trånande blickar efter dem för att vid tillfälle förråda den de älskar. Finfin 30-tals exotism och ett bevis på hur bra Lee Falk var i början av Fantomens bana.

Den människoätande tigern av Lee Falk, Wilson McCoy och Bill Lignante är en bagatell med trist människosyn. En vit jägare skadeskjuter en tiger som sedan käkar upp några svarta innan Fantomen anländer och räddar den vite viltvårdaren innan han tvingas dräpa tigern med ett spjut. Viltvårdaren är modig men dumdristig, de svarta vet att tigern är farlig och vad man ska undvika men vänder sig ändå till den vite viltvårdaren. Nåja, äventyret är ett barn av sin tid. Det intressanta och varför den platsar här är givetvis för att Bill Lignante tog över efter Wilson McCoy mitt i äventyret.

Numrets höjdpunkt är Ödets fångar, del 1: Skeppsgossen & Prinsessan av Janne Lundström och Hasse Lindahl. Den bäste Fantomentecknaren ihopparad med en av de bästa manusförfattarna borgar för ett gott resultat men det blir bättre än så, det är ett smått fantastiskt äventyr av minst sagt episka proportioner. Det handlar om den förste Fantomens far och hans färd med Columbus till Västindien 1492. Den unge Christopher Walker går från hänförd yngling och Columbus gunstling till att ta indianernas parti mot de spanska kolonisatörerna. Han blir kär i en indianflicka och gifter sig med henne innan de grymma kolonisatörerna slår till. Sedan får man följa hur de kämpar för att återses och återfinna sin gemensamma son. Hasse Lindahls teckningar är suveräna och en fröjd att vila blicken på under äventyrets 41 sidor. Det är dock Janne Lundströms manus som imponerar mest, Lundström har ju tidigare behandlat kolonialismen i Johan Vilde och samma patos finns här. När Columbus landstiger på Hispaniola 1492 är det början på utrotningen av de karibiska indianerna och deras öde ger givetvis historien en ökad tyngd och dramatik. En bra spanjor är en död spanjor kan man sammanfatta mina känslor för Columbus och hans anhang efter att ha läst äventyret. Det var länge sedan jag blev så engagerad av ett Fantomenäventyr. Skeppsgossen & Prinsessan är ett storslaget och dramatiskt äventyr om den lilla människan i en tid av stora omvälvningar och orättvisor.

Nästa nummer kommer den 28 oktober så vad väntar du på? Ut å köp medan jubileumsnumret finns i butik!

Förlag: Egmont Kärnan
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...