Allmänt /Krönikor och åsikter

Men Judge Dredd då!?

måndag 6 december, kl 11:13 av 10 kommentarer

Vaknade tidigt imorse med ett ryck av tanken hur kan vi egentligen kalla oss världens största och bästa blogg när vi aldrig nämnt Judge Dredd under de år vi kört!? Ok, jag kanske inte direkt vaknade av ett ryck, och vi kallar oss ju inte för världens största och bästa blogg, men ändå: Lite underligt är det allt att Judge Dredd, serievärldens massivaste haka och hårdaste snut, knappt ens nämnts här på Shazam. Han har blinkat förbi några gånger när vi nämnt 2000AD (t ex här och här), men ingen har brytt sig om att gå mer på djupet kring karaktären eller recenserat några album. Hur kommer det sig?

Hur som helst, nu är det dags att ändra på det. Sanningen är dock den att jag själv inte kan särskilt mycket alls om Judge Dredd utöver det jag sett av honom i det klassiska men nu utdöda svenska magasinet Magnum. Det vore därför strålande om ni läsare kunde berätta vad ni kan tänkas vilja läsa om Dredd (om det nu finns något intresse överhuvudtaget?), och även vad ni skulle rekommendera mig att kolla upp i storyväg. Dunka helt enkelt in allt som rör Dredd i kommentarerna till det här inlägget så ska vi se till att vi gör några besök i Mega-City One framöver.

judge_dredd

Kommentarer

 1. Lucas says:

  Har inte alltför bra koll på karaktären i sig, men visst har man zappat förbi filmen frå ’95 med Sly! Senaste nytt om The Judge är väl att det planeras en remake/reboot av filmen för release runt 2012, med titeln ”Dredd”!

  Källa: http://www.scifimoviepage.com/upcoming/previews/judgedredd-remake.html

 2. Henrik Ö says:

  Jag skulle t o m vilja säga att med vissa undantag (ABC Warriors) så har vi varit dåliga på 2000AD och hela den brittiska SF-serietraditionen i stort, inte bara Judge Dredd (även om just hans frånvaro verkligen känns som ett stort hakformat hål här på shazam.se).

  Jag sätter mig genast att fila på lite översiktsartiklar om hur John Wagner och Carlos Esquerra skapade serien, om lite klassiska Dredd-storylines (Block War, The Day the Law Died, The Judge Child Saga, The Cursed Earth m fl) – Dredd har verkligen excellerat i långa och skruvade serieberättelser.

  Dessutom vill jag också gärna höra mer om våra läsares förhållanden till Judge Dredd! Innan Magnum hade han ju en egen tidning i Sverige, bevars (senare följd av betydligt mer kortlivade 2000AD-översättningen Sam Slade, Robohunter).

 3. pitan says:

  läste också Dredd under Magnum-tiden, men nu vare ett bra tag sen jag äns tänkte på honom 🙂
  ska ta och lägga in några beställningar hos http://www.bookdepository.co.uk/

 4. Jonas Olsson says:

  Hmmm…..jag skulle vilja läsa nått om de, enligt min mening, bästa Judge Dredd tecknarna….och vad de ev. har för sig nu. Brian Bolland & Simon Bisley 🙂

 5. Henrik J says:

  Har en ratt massiv samling med 2000 AD bocker. Kanske borde finna lite tid till att skriva om det. Laser Shimura just nu. Men tid ar en lyx just nu.

  De massiva Judge Dredd Complete Case Files samlingarna som nu ar uppe i 16 volymer ar ju ratt billiga pa bookdepository. For den som ar intresserad. Den som forvantar sig en lasning som testar din intelligens lar ju bli besviken. Det ar dumt oftast rent korkat och kliche dialog, men helt underbart pagrund av det. Foredrar de mesta i svart vitt.

  Traffade deras editorial pa NYCC och fick en massa gratis grejer ifran 2000 AD/Rebellion. Ratt sweeet! Grymma snubbar.

 6. M R says:

  Har nu inte allt för mycket Judge Dredd men personliga favoriter på rak arm: Det mesta kring Judge Death men helst originalstoryn, samt utöver det albumet ”Emerald Isle”.

  Filmen är ju förskräcklig men måste ju nämnas bara av den orsaken… 🙂

 7. Jocke says:

  Jag fick aldrig ihop varför skjutglada dum-action Dredd och psykolog-skräck PSI Anderson skulle vara i samma värld, allt framstäleds extremt annorlunda i de båda serierna..

 8. Pål says:

  Apocalypse war! Minns att den långa sammanhängande storyn, helt ensamt tecknad av Ezquerra för ovanlighetens skull satte djupa spår i mig. En Dredd-story som var mer på allvar, mer dramatisk och storslagen. En solklar favorit.

  Måste bara nämna Strontium Dog som en annan 2000 AD favorit. Även här var Ezquerra med och skapade och var väldigt mycket mer regelbunden som tecknare vilket gav serien mer enhetlig känsla. Något som ofta saknats i Dredds värld, där en mångfald tecknare ofta turades om att teckna de längre historierna.

 9. Knut says:

  Jag stötte på Dredd för första gången någon gång på 80-talet, gjorde väl inget speciellt intryck på mig men det ändrade sig när jag fick tag på några avsnitt av apocalypse war, dock skulle det dröja mer än tio år innan jag fick läsa den avslutande delen… De sista tio åren har jag samlat på mig alla utgåvor av Judge Dredd Megazine (JDM), alla de numrerade samlings albumen från Titan books och en bra bunte assorterade andra JD tidskrifter. Helt klart är att det gamla stenansiktet har förändrats. Historien ”America” och det som följt på det, inte minst i nyligen samlade historien ”The Backlash” visar på att det kanske inte finns en maskin utan känslor under hjälmen. Skalan inkluderar iallafall betydligt fler gråtoner nuförtiden. Ett annat bra exempel på det är historian ”Insurrection” som JDM gav ut för ett tag sedan, det är svårt att se justice department som annat än elakingarna i den. Tydligen var greppet poppis för i senaste nummret av JDM så började ”Insurrection II” . Så har ni inte läst Dredd på senare tid kan jag rekommendera ett återbesök! Har du svårt veta var börja så är några av mina favoritalbum ”America”, ”The Complete P.J. Maybe”, ”Origins” och ”Tour of Duty / The Backlash”. Samtliga borde finnas på amazon.co.uk som förresten har utökat sin deal med gratis frakt till att inkludera delar av europa – inklusive Sverige.

 10. Micke says:

  Kan rekommendera ”The Pit”, en story om hur Dredd skickas som sektorchef till en korrupt sektor för att rensa upp där

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...