Recensioner

ABC Warriors: The Volgan War, vol 2

torsdag 23 september, kl 18:35 av 2 kommentarer

abc-warriors-the-volgan-war-2Hurra, dags så igen för ABC Warriors att visa stålet här på Shazam. För den som brukar komma ihåg saker så gav jag ju volym 1 av The Volgan War 5 av 5 möjliga, så det kändes spännande att få sätta tänderna i volym 2. Som omslaget avslöjar så bjuder volym 2 av ABC Warriors: The Volgan War, precis som volym 1 på tre stycken separata men ändå sammanvävda historier, och den här gången är det den sadistiske förrädaren Blackblood, kaosmagikern Deadlock samt den dumpade killdozern Mek-Quake som står i blickfånget.

Vi får inledningsvis följa Mek-Quake som ju dumpades på ett mentalsjukhus för robotar i förra volymen. Mek-Quake verkar (i sin lätt limiterade tankeförmåga) att vara rätt nöjd med tillvaron på robot asylum, men beslutar sig för att ta sitt öde i egna händer när Blackblood plötsligt hör av sig och avslöjar att ABC Warriors inte alls tänkt sig att hämta tillbaka honom. Som grädde på moset så visar det sig även att självaste General Volkhan är inlagd (läs: demonterad och upphängd) på samma dårhus…

blackbloodBlackbloods och Deadlocks berättelser är flashbacks kring deras upplevelser i The Volgan War och ger en hel del kött på benen kring deras ursprung och personligheter. I Blackbloods fall så får vi följa honom under den tid han var ledare för General Volkhans mordiska Straw Dogs, plus att vi får reda på varför han fortfarande letar efter den hemliga fienden ”General Public”. Pat Mills passar även på att pussla ihop Blackbloods tidiga historia med Mongrols (som vi ju fick se i volym 1). Det är snyggt retcon:at, och öppnar även för framtida konflikter som nog kan komma att bli riktigt intressanta (och troligtvis fyllda av klassisk smushing). Efter Blackbloods historia så får vi följa kaosmagikern tillika den självutnämnde inkvisitorn Deadlock och hans Knights Martial när de på eget bevåg hanterar krigsförbrytare à la Judge Dredd (det vill säga genom att agera både polis, domare och bödel) såväl för fiendesidan som för sina egna mänskliga ledare, och vi får även veta vad som egentligen hände när Deadlock nåddes av nyheten att General Volkhan fått/skapat en son.

ABCVOLGANWAR2EP-6COVERUtöver robotintrigerna så finns det precis som i volym 1 en röd tråd av samhällskritik i Pat Mills berättande, där global profitjakt och utbredd misantropi verkar dominera det mänskliga samhället. De enda som egentligen är någorlunda oskyldiga i Mills framtidsskildring är civila outsiders och de robotar som i sig står för allt krigande och massförstörelse, men även de har blivit så pass desillusionerade av sina mänskliga ledares agerande att merparten av dem utvecklat åtminstone en allvarlig emotionell störning. Det är med andra ord en rätt mörk vision som målas upp i The Volgan War, även om serien i sig ofta har glimten i ögat och bjuder på en hel del rolig dialog mellan ABC Warriors och övriga karaktärer. Det är helt enkelt en bra balans mellan visuell dystopi och humoristisk cynism. Typiskt engelskt kanske?

Även om man inte skulle gilla eller bara inte orka bry sig om den story som Mills berättar så tycker jag att den här samlingen passar in hos de flesta. De här volymerna ges ut som en redig hardcover i ett nästan kvadratiskt format, och Clint Langleys rent fenomenala målningar är tryckta på ett riktigt styvt och glansigt papper. Det andas kvalitet helt enkelt, och för mig känns de här volymerna av ABC Warriors lika mycket som artbooks som serier. Efter att ha läst den här volymen ett par gånger har jag vid det här laget återkommit flera gånger för att bara bläddra lite och kolla på de snygga bilderna. För den som vill se mer av Clint Langleys omslag för ABC Warriors, kolla in 2000adcovers.blogspot.com.

Manus: Pat Mills
Illustration: Clint Langley
Förlag: 2000 AD
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Niklas says:

    Sjukt awesome. Måste genast införskaffa både volym 1 & 2

  2. […] ens nämnts här på Shazam. Han har blinkat förbi några gånger när vi nämnt 2000AD (t ex här och här), men ingen har brytt sig om att gå mer på djupet kring karaktären eller recenserat […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...