Recensioner

[Tyska serieveckor] Baby´s in Black

lördag 30 april, kl 22:31 av 4 kommentarer

babysinblackJag skrev i höstas om Arne Bellstorfs Baby´s in Black- The Story of Astrid Kirchherr and Stuart Sutcliffe, en serie jag verkligen sett fram emot. Serien bygger på Bellstorfs intervjuer med Kirchherr och fokus är på kärlekshistorien mellan Astrid Kirchherr och Stuart Sutcliffe, som var med i Beatles när de spelade i Hamburg innan han satsade på konsten, med Beatles och 60-talets hippa Hamburg som fond. Baby´s in Black finns även utgiven på engelska av Self Made Hero, stora delar av dialogen i Reprodukts utgåva är dock på engelska. Beatles får väl sägas vara det mest inflytelserika bandet i rockhistorien men jag har själv aldrig lyssnat speciellt mycket på dem, jag har alltid föredragit Rolling Stones av de brittiska storheterna. Farsan var dock ett stort fan och körde Beatles-lugg, lite vågat på den tiden. Beatles-luggen kom av hur Kirchherr klippte tidigare pojkvännen Klaus som i sin tur introducerade Kirchherr för Beatles.

Jag gillar Bellstorfs teckningar skarpt men hade lite svårt att skilja vissa av personerna åt i början men det visade sig vara ett övergående problem. Bellstorf slår tidigt an en melankolisk ton i serien som hans teckningar passar ypperligt till. Det finns också en sympatisk känsla genom hela albumet, Baby´s in Black är en sällsynt lyckad och ömsint skildring av vänskap och kärlek. Beatles första tid i Hamburg är kul att följa liksom hur Astrid och hennes förre pojkvän Klaus dras till och fascineras av Beatles. Samtalen med Kirchherr inför serien märks, det känns som en alltigenom genuin skildring av Beatles, 60-talets Hamburg och Kirchherrs och Sutcliffes kärlekshistoria med tragiskt slut. I slutet när Astrid nås av beskedet om Sutcliffes död är det ingen dialog i pratbubblorna vilket förstärker känslan av tomhet samtidigt som det är tydligt att Bellstorf skildrat det så kort av hänsyn till Kirchherr. Baby´s in black är såväl en finstämd hyllning till kärleken som ett fascinerande tidsdokument.

Illustration: Arne Bellstorf
Förlag: Reprodukt
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Henke says:

    Det här låter verkligen jätteintressant. Måste nog kolla upp den. Tack för tipset! 🙂

  2. Anders says:

    Låter riktigt spännande. Den finns väl inte bara på tyska?

    Jag är kanske den enda som anser att Backbeat är en av de bästa filmerna-om-musiker någonsin; möjligen spöad av Oliver Stones Doors-film

  3. Rikard says:

    Den finns även utgiven av Self Made Hero på engelska.

  4. Köpte boken i London nyligen. Fantastisk. Oerhört vackert och stillsamt berättat. Enda negativa tycker jag är att det känns som man inte får hela berättelsen. Lite för korta nedslag. Det betyder ju dock bara att man vill läsa mer.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...