Samla på serier

Världens seriebutiker – Rapport från Amsterdam

måndag 25 juli, kl 14:37 av 4 kommentarer

LambiekskyltenFör en dryg vecka sedan kom jag och min fru Viktoria hem i ganska slitet skick från Amsterdam. Ett brutalt regnväder gjorde att vårt flyg ställdes in. Vi fick spendera två dygn i ett märkligt limbo av flygplats- och telefonköer, hotellrum och transferbussar. Som kvitto på hur slitsamt detta var insjuknade jag vid hemkomsten i en förkylning som ännu håller i sig. Att mitt handbagage var tungt att släpa på kan jag dock inte lasta någon annan än mig själv för. När ni läst om butikerna jag besökte under vistelsen kommer ni förstå varför det blev ett par extrakilon att bära hem.
Den legendariska butiken Lambiek (Kerkstraat 132) är första stoppet i detta resereportage. Affären grundades 1968 av Kees Kousemaker och var då den enda i sitt slag i Europa och förmodligen hela världen, men det är ägarna lite för blygsamma för att påstå. Hela stället andas verkligen seriehistoria och är med sina rika kulturlager nästan lika mycket ett museum som en butik. Kousemaker och hans affär har inte helt oväntat haft stor del i att höja seriers status i Holland. Genom att sälja unga serieskapares alster har han hjälpt många nu världskända tecknare som Joost Swaarte på traven. De många utställningar man haft i butiken har byggt internationella broar som säkerligen var en del i motivationen till det Eisner Award Lambiek förärades 1995. Bland de många som ställt ut märks Art Spiegelman, Max och Chris Ware. Sistnämnde har även gjort den miniatyrserie/visitkort som lyckliga besökare i affären kan lägga vantarna på. Som så många andra butiker har man fasat ut lösnumren och fokuserar nu på album och inbundna volymer. För den som vill gräva lösnummer finns dock en vägg med lådor kvar. Nederländska serieskapare är förstås rikligt representerade här, särskilt på den antikvariska sidan har man imponerande täckning. Utöver affären har man också ett imponerande fylligt uppslagsverk över serieskapare, holländsk seriehistoria och mycket annat på sin hemsida.

Byte: Jag satsade lokalt och kompletterade min samling av Erik Krieks Gutsman, en serie berättad helt i bilder. Bisarra metaupptåg blandas med familjebekymmer och kärleksintriger för såväl skaparen som den titulära maskerade hjälten Gutsman, manliga tillkortakommandens förkämpe. En samling finns och tidningen utkommer ytterst sporadiskt, senaste numret 2007. Krieks senaste alster är serieversioner av H.P. Lovecraftnoveller som publicerats i antologin Eisner Beeldverhalen vars sparsmakade hemsida ni hittar här.

Go Joker! (Zeedijk 31A) har kanske inte samma långa historia som Lambiek men är för mig som lösnummersaficionado ett måste. Jag vet att nästan allt numer går att skaffa via nätbutiker och digitalt men 1) om ingen stöttar coola affärer kommer de att stänga igen och en värld utan seriebutiker skulle kännas för hemsk och 2) ingen virtuell varuvagn i världen kan slå känslan av att själv bläddra sig fram till en tidning man varit på jakt efter i flera år. Ögonblick av den typen får man många av i den här butikens sprängfyllda och välorganiserade longboxes. Här hittar man förlagen åtskilda och serierna i bokstavsordning. Jag skulle kunna spendera åtskilliga timmar i Marvelkällaren, men av hänsyn till min kära fru hade jag förberett en lista med högprioriterade titlar som jag utgick ifrån.

Byte: Efter att ha läst på om Ed Brubaker inför Hög av Seriers genomgång av Captain America härförleden kände jag mig väldigt sugen på Sleeper av Brubaker och Sean Phillipps. Efter några ledtrådar från den hjälpsamma personalen fick jag fram nummer ett till sju från säsong två. Pulphjältarna ligger mig som bekant mycket varmt om hjärtat så det blev även ett par strönummer med Doc Savage och The Shadow i Dark Horses 90-talstappning. För er som helst läser serier i album finns också åtskilligt att hämta i hyllor fulla av återutgivet material och färska serieromaner på engelska. Under seriebutikseskapaderna imponeras jag också av hur mycket som översätts till holländska. På tal om Brubaker så finns exempelvis Criminal i inbundna album.

Den sista butiken jag tog mig till vid detta besök var Henk Comics & Mangastore (Zeedijk 136C). Med sin trånga butikslokal och vilda blandning av serier, böcker, mangapocketar, leksaker, troféskåp, skulpturer och all annan upptänklig merch känns den väldigt internationell i sin prägel. Såtillvida att man skulle kunna hitta många av de här prylarna på valfri välsorterad seriehökare i såväl Sverige som Storbritannien och USA. Henk är dock det enda ställe jag känner till där en besökare möts av blyinfattade fönster med Transformers- och Batmanlogotyper samt Spider-Mans fagra anlete. Vad många affärer tappat i och med tpb-boomen de senaste åren är förstås perspektivet bakåt. Jag har full förståelse för detta. Det måste vara rätt svettigt för en affärsidkare att hålla saker som rör sig så relativt sällan i lager. Utrymme är som bekant ofta en lyx man inte kan hålla sig med och att då låta stora delar av ytan tas upp av saker som generar pengar med ytterst ojämna mellanrum kan vara lätt att prioritera bort. Jag är dock oerhört tacksam för de få oaser som finns kvar i denna tid av nätbokhandlar där man av egen kraft kan vaska fram guldkorn som

Linda och Viktoria utanför Henk. Notera de blyinfattade fönstren!

Linda och Viktoria utanför Henk. Notera de blyinfattade fönstren!

Byte: Timothy Trumans trogna version av The Spider Master of Men som Eclipse Books gav ut under tidigt 90-tal. Här visar man denne pulphjälte så som han var i böckerna, nästan totalt uppslukad av sin hetsjakt på kriminella och rätt frätande att vila ögonen på. En snygg uppdatering som var rolig att läsa nu när zeppelinare återigen är ett hett fortskaffningsmedel i samtida äventyrsserier som Mystery Men, First Wave och inte minst den briljanta Incognito.

The Punisher: Year One
har likaså funnits på önskelistan ett bra tag. Att bunten med The Shadow: Hell’s Heat Wave innehöll fel nummer två, serieversionen av The Shadowfilmen med Alec Baldwin, var lite snopet. Men det hela slutade ändå lyckligt eftersom det vid hemkomsten visade sig att jag sedan tidigare hade enbart nummer ett av den serien.

Fyndfest i Amsterdam med andra ord! Tar ni er till denna trevliga stad kommer ni säkerligen inte gå tomhänta från dessa butiker. En rolig detalj är att när jag nämnde mitt planerade reportage för killen på Henk så visade det sig att han redan kände till Shazam.se. Vår berömmelse växer stadigt.

Lösnumemrsvägg plus treblig expedit på Henk.

Lösnummersvägg plus trevlig expedit på Henk.

Kommentarer

 1. Johannes says:

  Ha ha… Kom precis hem från Amsterdam idag, och får se Henk Comics, där jag själv huserade lite under gårdagen… 🙂
  Lambiek missade jag dock tyvärr.. Vilket, nu när jag läser om det, känns lite trist.

 2. Anders Lundgren says:

  Hoppas du hittade något kul på Henk och att du får tillfälle att besöka Lambiek en annan gång Johannes. Butiken är väl värd en extra tripp till Amsterdam.

 3. stora jag says:

  Skriv gärna om fler seriebutiker!

  Det är kul att få lite inblick i hur det ser ut utomlands och extraskoj med bilder till. De svenska seriebutiksinnehavarna kanske kan få lite inspiration?!

  Seriebutiker verkar ofta vara uppbyggda på samma sätt dvs liten lokal med vita väggar och en massa prylar/böcker som ligger framme. Det har absolut sin charm men man vill ju se några alternativ dvs seriebutiker som tilltalar den breda massan. Den danska seriebutiken Faraos cigarer (Skindergade 27) ser ut att passa i den kategorin. Klicka gärna på länken så finns ett flertal bilder på hur det ser ut.

  http://www.faraos.dk/Webshop/Information/koebenhavnComic

 4. Anders Lundgren says:

  Hej stora jag! Det kommer definitivt rapoorter från fler seriebutiker runtom i världen framöver.

  Har själv fyndat en hel del på Faraos Cigarrer genom åren. Definitivt en affär man bör söka upp om man har vägarna förbi Köpenhamn.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...