Krönikor och åsikter

Tema: Barnserier

lördag 2 juni, kl 19:28 av 6 kommentarer

När tiden för bloggande åter infunnit sig funderade jag vad jag vill skriva om. Eftersom jag har en dotter som är i den ålder då man börjar läsa serier och har behållning av det har jag börjat kolla runt efter bra barnserier. Kanske var det därför det plötsligt slog mig för ett par veckor sedan: Tema: Barnserier. Inom ramen för detta kommer jag, och mina kollegor om de så vill, att recensera barnserier och intervjua serieskapare, förläggare och andra som arbetar med barnserier eller mer korrekt serier som i första hand riktar sig till barn. Att jag känner mig peppad för temat bygger på en enkel sanning: Den som inte läser serier som barn kommer knappast att läsa serier som vuxen. Utan en bra återväxt av serieläsare blir det en närmast omöjlig ekvation framöver att få fler vuxna att läsa serier i framtiden oaktat att serier blir en alltmer accepterad konstform.

Frågan fick förnyad aktualitet efter det tråkiga beskedet att barnserietidningen Tivoli återigen lägger ner. Den här gången känns det också som att det är för gott. Det är synd för det finns få bra barnserietidningar, det mesta i butikernas seriehyllor är skräp för att marknadsföra olika globala karaktärer där serierna bara är en kugge i vinstmaximeringen. Mitt intryck är att det ges ut väldigt lite serier som riktar sig till barn i Sverige, jag kommer inom ramen för temat att titta närmare på om det faktiskt förhåller sig så. Mitt fokus kommer att vara Sverige men jag kommer även att blicka utåt, främst åt USA på grund av språket, för att se hur det ser ut där och vilka barnserier det ges ut.

Temat kommer att löpa på under återstoden av 2012, så häng på!

Kommentarer

 1. Jonas says:

  Bra initiativ, ser fram emot att få lite bättre koll på den delen av serievärlden.

 2. Karl-Erik says:

  Kolla gärna in vad teamet Baltazar/Franco gjorde med Tiny Titans. Två Eisner-priser (2008 & 2011) för bästa barnserie samt idel positiva recensioner. Det hann bli hela 50 nummer innan den slutade komma ut i mars i år. 🙁
  http://www.artbaltazar.com/tinytitans

 3. Momiji says:

  Trevligt initiativ! Ser fram emot att läsa om detta.

 4. Lars says:

  Stoppa försäljningen av barntidningar med lockbeten

  Barntidningar försedda med inplastade och frestande lockbeten är mer regel än undantag i dagligvaruhandeln. De utgör en oförsvarlig miljöåverkan, både vid tillverkning och transport samt bidrar till ett växande sopberg. Vilket rimmar väldigt illa med butikskedjornas fina formuleringar om hållbar utveckling och KRAV-märkningar.

  Tidningar med barnsmink och plastpistoler säljer. Även om de ofta går sönder på fem minuter och även om innehållet i själva tidningen inte är mycket mer än rena produktplaceringar och uråldriga stereotyper. Varför? Jo, eftersom inga andra tidningar finns att välja på.

  Att klistra på ett gäng miljövidriga plastsmycken från andra sidan jordklotet är betydligt billigare än att engagera serietecknare, författare eller illustratörer med förmåga att göra tänkvärt, inspirerande och läslockande innehåll. Dessa inplastade så kallade tidningar, produceras dessutom av ett och samma förlag, vars vinst delfinansieras av staten genom en momssäkning man genomförde i syfte att stimulera just läsning. (Läs mer här: http://www.medievarlden.se/nyheter/2012/03/rekordresultat-for-egmont)

  Så, butikskedjor och enskilda dagligvaruhandlare, ta ert ansvar och stoppa försäljningen av dessa inplastade produkter i barntidningshyllan som utgör miljövidriga stoppklossar för en innehållsrik och mångsidig tidningsutgivning för det uppväxande släktet.

  Beslutsfattare, se över konkurrenssituationen i barntidningshyllan och kvalitetskraven på de produkter som säljs med sänkt moms.

  Också barn har rätt till bra tidningar!

  http://upprop.nu/MFLA

 5. Rikard says:

  Tack för tipset men jag kommer nog inte kolla in TT men kanske någon av mina kollegor som gillar superhjältar gör det. Teckningarna såg väldigt trevliga ut.

 6. Simon W. says:

  Blir intressant att läsa om vad du hittar! Jag tycker själv att det kommer ut en del ypperliga barnserier i USA och England nuförtiden, men det är ofta på förlag som inte inriktar sig enbart på serier så ibland tror jag att många serieläsare missar dem, även om andra grupper har lätt för att få tag på dem. Skumt nog 🙂

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...