Recensioner

Donald Duck: Lost in the Andes

söndag 11 november, kl 11:39 av 1 kommentar

DonaldDuckV1_LostInTheAndesInför förra julen så tipsade Rikard om lite olika serier som kunde passa som julklappar. En av dessa var Fantagraphics då nyutgivna Donald Duck: Lost in the Andes, den första volymen i förlagets nya serie album som ska samla Disney-legenden Carl Barks samlade verk. Rikards tips väckte mitt intresse och hamnade omgående på min ständigt växande inköpslista och där har den hamnat i skymundan bland mycket annat, fram tills för ett tag sen då den slank med i en beställning. Ett beslut som jag inte ångrar, Lost in the Andes är en fin liten pärla att ha i seriehyllan och Fantagraphics har gjort ett utmärkt jobb med tryckningen. Carl Barks serier har förmodligen aldrig sett så här bra ut. Färgerna är mycket fint återgivna och serierna är tryckta på papper av hög kvalité. Allt detta till ett förvånansvärt låg pris (156 kr på t.ex. Bokus.se är löjligt billigt!).

Fantagraphics har gjort en mycket bra sak med dessa Carl Barks samlingar (i skrivande stund finns tre stycken utgivna) och det är att man istället för att presentera serierna i kronologisk ordning (som ju är det vanliga)så har man valt att plocka serier från Barks hela karriär, vilket resulterar i en rätt härlig mix av ”nytt och gammalt”. Dessutom har man också delat upp albumet i tre olika delar The Adventures (de långa äventyren), The Short Stories (de kortare äventyren) och slutligen The Gags (ensides historierna).

I delen The Adventures hittar man bland annat äventyren Lost Duck in the Andes och Voodo Hoodoo. Det första är en riktig Barks-klassiker där Kalle och knattarna reser till Anderna på jakt efter fyrkantiga ägg och stöter på en väldigt udda civilisation uppe i bergen.

Äventyret Voodoo Hoodoo däremot blev jag smått förbannad på när jag läste det. Till stor del beror det på att Barks karaktärisering av Joakim von Anka skiljer sig så oerhört mot min bild av karaktären. Här är han en riktig skitstövel som utan skrupler lurar en afrikansk by på deras mark i sann imperialistisk anda. Visserligen får man en viss förklaring till varför i de analystexter om serierna som medföljer längst bak i volymen, men äventyret lämnade ändå en viss bitter eftersmak oss mig.

Delen The Short Stories är, i mitt tycke, volymens starkaste del och innehåller några riktigt roliga historier. Som t.ex. Rival Beachcombers, där Kalle, tillsammans med knattarna, råkar i luven med Alexander Lukas då det både vill komma över hittelönen för en stor rubin som en maharadjan tappat på en strand.

Även om jag främst föredrar Don Rosas historier om våra kära ankor så går det inte att blunda för Carl Barks enorma bidrag till denna värld genom sina äventyr. Fantagraphics har verkligen gjort en kulturgärning av stora mått när de nu samla Barks verk i dessa fina utgåvor. Så gillar man Kalle Anka, eller kanske bara är nyfiken på vad Carl Barks presterat, så kan jag varmt rekommendera Lost Duck in the Andes. Själv har jag redan lagt nästa volym Uncle Scrooge: Only a Poor Old Man till min inköpslista!

Manus: Carl Barks
Illustration: Carl Barks
Förlag: Fantagraphics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Koe says:

    Hei, ville bare fortelle at Shazams feed er lagt til på
    http://nordic-fan-news.livejournal.com/feed

    🙂 Koe, mod. NFN.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...