iPad /Recensioner

Moth City #1-2

måndag 1 juli, kl 21:30 av 0 kommentarer

moth-city-2Jag läser rätt mycket serier digitalt och uteslutande genom Comixology eller Dark Horse Digital. Allt jag läst fram till Moth City var antingen traditionella serier som skapats för tidnings/bokutgivning eller digital firsts (ex. Monkeybrain) som ändå ser likadana ut som de skapade för traditionella format. Jag har t.ex. inte läst något som getts av Mark Waids Thrillbent-förlag. Moth City hade jag följt via Facebook och webben sporadiskt men inte så pass att jag haft koll på att skaparen Tim Gibson, som arbetar på nyazeeländska Weta (Sagan om Ringen) vanligtvis, ansträngt sig för att göra sin serie till en unik digital serie.

Moth City är en fiktiv stad stad i 30-talets Fjärran östern. Den kinesiska nationalistarmén har för avsikt att inhandla ett dödligt vapen från Moth Citys guvernör. Uppfinnaren av vapnet försöker hindra det men mördas av en annan organisation innan han lyckas. Mördaren försvinner med en behållare med vapnet ( ett kemiskt gift) och eftersökts av både kineserna och guvernören. Samtidigt för guvernörens dotter och tillika uppfinnarens flickvän hans lik till en lagerlokal. Hursomhelst. Det är inte historien som är det intressanta med Moth City utan hur Tim Gibson utnyttjat de möjligheter som det digitala formatet faktiskt erbjuder.

Man kan inte välja att läsa serien i helsidor utan måste läsa den ruta för ruta. Fast det stämmer inte riktigt heller. Ibland kommer nästa ruta men det kan lika gärna vara en pratbubbla, att rutan försvinner och ersätts av en annan. I en sekvens springer en man och man får se honom i början av en lång ruta och de kommande två tycken ser man hur han fortsätter springa i samma ruta (bilden ovan). I en ruta står två män och tittar ut över vattnet, nästa tryck leder till att en bil bromsar in bakom dem för att med nästa tryck vara helt stilla. Det finns många liknande saker och det är överlag riktigt snyggt gjort och ger en unik läsupplevelse. Genom mitt tryckande förs handlingen framåt på ett helt annat sätt än när man läser en traditionell serie ruta för ruta. Jag har inte sett någon motion comic som var lite på tapeten för ett par år sedan men jag gissar att det är något helt annat, rimligtvis något sämre. Med Moth City visar Tim Gibson verkligen på möjligheterna med digitala serier när man inte egentligen siktar på ett tryckt format framöver eller bara lutar sig tillbaka och gör det invanda.

Historien i sig är som sagt inget speciellt men det finns en hel del att bygga på både vad gäller karaktärerna och Moth City. Gibsons teckningar är helt okej med tuschningen som hans starka sida. Cliffhangern i nr 2 visar iaf tydligt att det kan bli intressant framöver. Man får lite grepp om guvernören och hans dotter men det finns definitivt plats för karaktärsutveckling. Men återigen, ska du läsa Moth City så är det primärt för att få en uppfattning om möjligheterna med digitala serier. Jag gillar det, det ger en annan upplevelse som kan komplettera den vanliga serieläsningen och ger digitala serier ett egenvärde som de egentligen saknar eftersom en trycksak enligt mig alltid är överlägsen en digital utgåva när det gäller traditionella serier. Testa!

Illustration: Tim Gibson
Förlag: Flying Whities
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...