Recensioner

Very Casual

onsdag 14 augusti, kl 21:39 av 0 kommentarer

michaeldeforgeverycasualKanadensaren Michael DeForge hyllas lite här och var i seriebloggosfären och om jag inte missminner mig har hans Lose, som hittills kommit i fyra nr, fått åtminstone ett par priser. Jag har inte stött på hans serier i någon antologi eller liknande utan bara blivit nyfiken av det jag läst om hans serier. När jag så hittade en nyutkommen samling med lite kortare serier från Koyama Press var det bara att chansa. Jag är ingen större kännare eller konsument av alternativserier och har t.ex. inte läst ett Galagonummer på ett par år. Eftersom det är en samling av serier som publicerats på fler olika sätt och olika håll finns det inget sammanhållande tema men däremot finns det en sak som återkommer i de flesta serier: sexualitet!

Sexualitet, åtrå och utseendefixering är det genomgående temat i samlingen. DeForge är uppenbarligen väldigt michaeldeforgequeenintresserad, nästan lite besatt, av sexualiteten och dess betydelse för mänskligt och omänskligt liv. DeForge skildrar genomgående sexualiteten som något motbjudande och det är knappast några traditionella sexskildringar som förekommer utan DeForge har skruvat det rejält och gjort det medvetet motbjudande och ibland också förödande. Inte så mycket nytt under solen egentligen.

Om man ska hitta ett annat tema i samlingen så är det utanförskapet som går igen såväl i The Spotting Dear, om minst sagt speciella hjortar och Aesthetics om en basketspelerska som inte gör som lagkamraterna. Den allra bästa serien och samlingens höjdpunkt är den humoristiska Cody om en familjefar som finner mening i den nya flugan nedskräpning som av de mest hängivna gjorts till en konstform och där bara de insatta kan skilja nedskräpning av andra utövare från vanlig nedskräpning. Det är rätt kul när DeForge driver hårt med den besatthet Cody och Michael som uppenbart bygger på DeForge känner för att skräpa ner. Kul är också Peter´s Muscle om Spindelmannens mardröm att hans moster får ihop det med Dr. Octopus.

Det finns som sagt en del kul serier men på de väger inte helt upp att det finns desto fler som bara är skumma och irriterande eftersom jag lagt tid på att läsa dem. DeForge visar att han är en skicklig tecknare som behärskar en rad stilar från närmast streckgubbar till den väldigt detaljerade Queen. Om du gillar alternativserier tycker jag definitivt att du ska kolla in Very Casual annars kan du hålla dig borta.

Illustration: Michael DeForge
Förlag: Koyama Press
Betyg: 3-/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...