Recensioner

The Norseman av Henrik Jonsson

tisdag 26 november, kl 22:52 av 1 kommentar

NorsemanPROMOPukor och trumpeter! Shazams gamla medskribent Henrik Jonssons egna svenska superhjälteprojekt är nu sjösatt och finns att avnjuta i #20-24 av årets Fantomen. Henrik presenterade sin skapelse från tiden vid The Kubert School, då under arbetsnamnet The Northlander, redan 2011 här på Shazam och att nu få läsa den på riktigt på svenska i en svensk tidning är inte bara en seger för Henrik utan för svensk seriekonst överhuvudtaget.

Att Henrik Jonsson skapat något nytt och spännande på den svenska seriehimlen visar sig inte minst i det genomslag han har fått i media med The Norseman. Flera intervjuer i både radio och tidningar där Henrik pratat kärleksfullt om hela processen och sin karriär som serietecknare i staterna och nu i Sverige känns glädjande och är för mig ett bevis på något vi saknat och längtat efter i vårt avlånga land: vår alldeles egna superhjälte!

norseman_sida52The Norseman är en blandning av nordisk mytologi och traditionell superhjältespandex och även om jag älskar superhjälteserier är det själva bakgrundshistorien som tilltalar mig mest. Rickard Nord är barnbarn till guden Balder och tillbringar sina dagar isolerad på en bondgård i Sköttevatten i Dalsland tillsammans med sin överbeskyddande far Björn. Överbeskyddad eftersom Balder är ute efter att förgöra Rickard.

Skyddad av runor på kroppen, utrustad med en gigantisk yxa tillverkad från barken av världsträdet Yggdrasil samt hans och faderns katt och råttalek med Balder gör karaktären Rickard Nord till något alldeles unikt och spännande. Den mystiska och mörkt ödesmättade stämningen i seriens första 30 sidor känns helt fantastisk och värd att utforska mer. Jag kan till och med tänka mig en spinoff där fadern Björns långa och strappatsrika flykt undan Balder och nazister skulle vara högst intressant läsning.

np15_colors_finalDe återstående 30 sidorna bjuder på gammal hederlig superhjäteaction med smak av Captain America och S.H.I.E.L.D. vilket drar ner betyget från min sida. Steget från Rickards uppvaknande och insikt om sin bakgrund till att han helt plötsligt blir en superagent för en mystisk hemlig organisation med mytologiska förtecken, dessutom iförd blågul spandex, känns väldigt abrupt.

Hela expositionen hade tjänat på ett längre upplägg med fler nummer innan Rickard Nord förvandlas till den maskerade Norseman. Förmodligen var detta säkert Henriks plan från början och jag klandrar honom inte för slutprodukten utan önskar bara att det kunde skett under en längre tidsperiod en ett introduktionsnummer på 60 sidor.

np22inks_600dpi_bwHenrik Jonssons brinnande intresse för historia och mytologi vävs in i på ett naturligt sätt i hela berättelsen och är det som tilltalar mig mest. Till och med karaktärer från det finska gudaeposet Kalevala dyker upp och blir en del av Norsemans egna lilla universum tillsammans med Henriks egna version av asagudarna. Den gängse bilden av guden Balder som den sköne och genomgode framställs här som en mäktig, hotfull och skoningslöst grym naturkraft som tar vad han vill ha.

Henrik Jonssons bildarbete är underbart gediget, speciellt med tanke på hur varierande och effektfullt han använder bildrutorna för att ge rätt tyngd till berättelsen eller när det gäller att raskt föra handlingen framåt. Hans skickliga hantverk syns också i hans mångfacetterade ansiktsuttryck och några enskilda splash-sidor som är helt enkelt fantastiska. Jeremy Mohlers rika färgpalett ger också en skön känsla till hela serien. Jag gillar verkligen när olika miljöer får sin egen färgskala, vare sig det gäller återblickar, drömmar, Asgård, Norrland eller helt enkelt lilla Sköttevatten i Dalsland.

norseman

Pin-up av ytterligare en tidigare elev från The Kubert School: Max Fuchs

Sammanfattning: En stark debut för Henrik Jonssons alldeles egna svenska superhjälte Norseman! Även om berättelsen vacklar i själva superhjälte-delen så vägs det upp med råge i den gripande skildringen av familjen Nords öde som sammanflätas med vår egen historia och det mytomspunna Asgård. Jag är definitivt med på tåget och ser fram emot många och långa äventyr i framtiden. Rekommenderas verkligen!

Manus: Henrik Jonsson
Illustration: Henrik Jonsson
Färgläggning: Jeremy Mohler
Betyg: 3+/5

Kommentarer

  1. […] CLICK HERE TO READ THE REVIEW! (SORRY, IN SWEDISH ONLY!) […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...