Recensioner

Hilda och trollet

onsdag 26 mars, kl 21:56 av 1 kommentar

hildaochtrolletHILDA PÅ SVENSKA! Ungefär så kändes det när jag läste igenom Ola Hammarlunds alltid lika eminenta sammanställning av föregående års svenska serieutgivning. Luke Pearsons serier om Hilda har blivit en stor favorit och jag nämnde serien kort i en årskrönika för ett par år sedan. Jag har trots att jag läst tre av de hittills fyra utgivna albumen inte blivit färdig att skriva en recension. Men nu när Hilda getts ut på svenska av Epix är det dags. Hilda och trollet gavs först ut som ett häfte med titeln Hildafolk och förra året i en hårdpärmsutgåva med titeln Hilda and the Troll. På engelska har Hilda and the Midnight Giant, Hilda and the Bird Parade och alldeles nyligen Hilda and the Black Hound getts ut av Nobrow. Epix gav även ut Hilda och midnattsjätten förra året på svenska.

Barnserier på svenska är ett sorgebarn. Det finns tyvärr inte så många och det verkar inte vara HildaTroll_003något förlagen satsar på. Kartago har sitt Kartago Junior som ger ut lite men det verkar mest vara till tonåringar. Jag har recenserat Katten Nils och Morris: Den mystiska ön och framöver ska jag skriva om Kapten Klara i underjorden. Den liksom Loranga-serien har sitt ursprung i saligt insomnade serietidningen Tivoli. Annars är det som sagt tunt. Men Epix är ett ljus i mörkret. Jag har redan skrivit om Akissi- katterna anfaller och några av deras tidigare utgåvor. Dessutom finns det fler som gavs ut förra året och fler recensioner kommer framöver. Epix nya album finns oftast inte på nätbokhandlarna men de finns på de flesta bibliotek med hyfsad sortering och kan beställas från t.ex. SF-bokhandeln, Staffars eller Comics Heaven.

Men åter till Hilda. Hilda bor med sin mamma och sitt husdjur uppe i bergen. Hon är omgiven av magi och det är inget fel på hennes fantasi. En bra kombo 🙂 Hilda läser en bok om troll och när hon sedan är ute med sin ”hund” ser hon ett stentroll på vars näsa hon hänger en pingla för att höra om trollet närmar sig hennes hus. Det skulle hon inte ha gjort…

Hildafolk4Tja, var ska jag börja? Hur fint är inte omslaget? Hela albumet är en estetisk fröjd, omslaget vill jag egentligen bara sätta upp som en tavla och insidan av omslaget är en grafisk fullträff som hade blivit ett helt fantastiskt omslagspapper eller tyg med inspiration från serien. Trots att detta är Pearsons förstlingsverk med Hilda så är teckningarna klockrena. Det finns en klarhet, elegans och självklarhet i teckningarna som jag sällan ser. Att Pearson dessutom förstår att utnyttja seriemediet gör det inte sämre. Designen av Hilda är dessutom en fullträff med det blåa håret, den käcka baskern och de röda stövlarna. Som huvudperson är Hilda också riktigt bra, en kul och nyfiken tjej med attityd. Handlingen är som sig bör i ett album riktat till barn, som dock även bör läsas av vuxna, tämligen enkel. Det blir lite humor, lite mys och lite läskigt. Hilda och trollet är en riktigt bra barnserie som jag verkligen rekommenderar. Å det är så kul att den kommit på svenska så barn kan läsa den själva. Så låna eller helst köp. Bättre än så här blir det inte!

Illustration: Luke Pearson
Förlag: Epix
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Kami says:

    Ordbilder kommer att lägga sitt strå till stacken med en Svensk barnserie i höst. ”Stora björn och Lilla björn” av Johanna Gustafsson.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...