Krönikor och åsikter

En (typ) helg på SIS14

måndag 19 maj, kl 22:10 av 2 kommentarer
IMAG0816

Kanadensiskorna.

Så var den då avverkad årets SIS. Programmet var lika ambitiöst som vanligt och gänget bakom SIS genomförde så vitt jag kunde se ännu en fenomenal seriefestival. Det känns också uppenbart att festivalen hela tiden växer, i år hade de större svenska förlagen en egen lokal att husera i på gatuplanet. Där fanns också en scen för samtal. Tydligen var detta ett önskemål från förlagen att kunna ställa upp sina grejor på ett annat sätt. De som utnyttjat det bäst var Galago som körde bokhyllestuk istället för bord. Snyggast by far var dock Dotterbolaget som höll till i ena hörnet av lokalen som fått till både färg och form.

En annan trend som blir starkare för varje år är att fanzinen blir alltmer avancerade. Bättre tryck och alltfler i albumformat. En annan trend som fortsatte, eller kanske snarare tradition, är att jag jäktade runt bland borden och som vanligt säkerligen missade en hel del som jag borde spanat in och köpt. Som vanligt blev det mest serier från de vanliga förlagen. Det är dock två serier som jag är lite mer nyfiken på än de andra och det är SF3 av Ryan Cecil Smith och Nava av Olle Forsslöf och Mikael Lopez. Förhoppningsvis kommer recensioner av båda framöver om lust och tid kan kombineras.

beatonseth

Kate Beaton och Seth.

Lördagen var den klart bästa dagen. Först intensiv shopping och ett underhållande samtal mellan Renee Engström, Faith Erin Hicks och Kate Beaton. Det var nog första gången jag sett ett samtal/föreläsning bli fullsatt på SIS, det var rätt många som fick vända i dörren. Sen blev det inte fler programpunkter på lördagen men väl en signering av Kate Beaton och Seth. Både var jäkligt proffsiga och småpratade under signeringen. Seths signering var snäppet vassare och den snyggaste signeringen jag fått sedan Peter Madsen för ett par år sedan. Efter lite avkoppling på hotellet så blev det öl med serie- och filmsnack med Johan, mycket trevligt. Kvällen avslutades sedan med att jag hakade på Anders inbjudan till efterhänget och det blev såväl prat med om alternativserier i Lettland som det moderna samhället med Seth och fru på Grand Hotel, väldigt trevliga båda två. En jäkligt trevlig avslutning  så tack för den Anders.

Det myckna alkoholintaget tog sin tribut på söndagen då jag var redigt trött och sleten. Jag lyssnade till det tyvärr dåligt besökta men väldigt intressanta samtalet med Lotta Sjöberg och Mats Källblad som Galagoredaktörerna höll i. Det blev någon repa till men budgeten var spräckt redan första dagen och jag var trött så det blev istället ett tidigare tåg hem, därav (typ) helg. Jag missade samtalet med Seth men såväl det som de andra finns att beskåda på ABF Play (har tyvärr inte hittat en länk) för er som missade eller som helt enkelt inte var på plats. Nästa år hoppas jag på ännu bättre uppslutning från Shazam-redaktionen och så ska jag ta mig tid att verkligen botanisera, iaf försöka. Men till sist, återigen ett stort tack till arrangörerna för en finfin festival.

Kommentarer

  1. Tack själv Rikard! Och beklagar bokningsförvirringen som gjorde att vi missade varandra lördag kväll Johan. Är själv väldigt nöjd med festivalen och tillbörligt utmattad. Skriver lyckligtvis detta på väg mot välbehövlig semester i Rom. Arrividerci!

  2. […] bloggar om festivalen här. Home Made Comics bloggar här. Podcasten Geeksnack bjuder på eftersnack. Comics Lifestyle […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...