Recensioner

Náva #1-2

tisdag 8 juli, kl 21:56 av 0 kommentarer

nava2Svenska PEOW! Studio ger ut en rad serier på engelska. Jag har inte läst något av gänget bakom tidigare men artikeln om dem och en hyllningsartikel på en av mina favoritbloggar gjorde att jag spanade in deras bord noggrant på senaste SIS. Trots det lyckades jag missa serier av Hanna K 🙁 Jag hittade iaf Náva #1-2 med teckningar av Olle Forsslöf och manus av Mikael Lopez. Nava är en poetisk berättelse om en kunna/varelse som är dotter till en gud som hon av allt att döma trotsat och därför fråntas sin identitet och sänds tillbaka till en planet med en annan. Hon får ett uppdrag och beger sig av mot en stad. Framme vid staden möter hon två syskon som varnar henne från att resa in.

Náva är väldigt vackert tecknad av Olle Forsslöf (jag fick googla vem som gjort vad) och han lyckas fint med att skapa en drömsk stämning i serien. Jag är också svag  för trycket och färgerna i serien som PEOW! får fram genom den risograf de trycker serierna på. Det är inte bara teckningarna som är bra rent tekniskt utan layouten är suverän och enskilda rutor är som små konstverk i sig. Forsslöfs miljöer är oerhört snygga och genomarbetade och glädjande nog är han lika skicklig med ansiktsuttrycken. Jag är väldigt imponerad av Náva och Forsslöf är enligt mig en av de främsta svenska tecknarna just nu. Det skulle alltså ha kunnat falla på Lopez manus, en poetisk berättelse kan lätt utvecklas till en pretentiös berättelse. Tänk Paulo Coelho, brr. Men Lopez sätter både manuset i stort och dialogen. Huvudpersonen utvecklas under seriens gång och även övriga karaktärer som kommer till tals får en personlighet och är inte bara bleka bifigurer. Det är en stark berättelse om att söka någon form av upprättelse och därmed frihet från ett förutbestämt öde. Positivt är också att #2 är bättre än #1 så jag har stora förhoppningar på fortsättningen. Náva kan finnas hos en välsorterad seriebutik annars det störst chans att hitta de på t.ex. SIS. Det går även att  beställa från deras hemsida.

Manus: Mikael Lopez
Illustration: Olle Forsslöf
Förlag: PEOW! Studio
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...