The Shadow Over Innsmouth – One Shot

tisdag 23 september, kl 11:39 av 0 kommentarer

ShadowInnsmouthcovSmithEfter ett uppdrag i Nova Scotia tvingar en dimbank Lamont Cranston (även känd som The Shadow) och Margo Lane att nödlanda sitt sjöplan i kuststaden Innsmouth. De som är det minsta bekanta med H.P. Lovecrafts verk fattar snabbt hur det kommer att gå sedan.

Med tanke på hur omåttligt populärt det är med ordlekar och mer eller mindre fyndigt refererande inom fandom i allmänhet och, tycks det mig, bland Lovecraftfans i synnerhet slog jag mig lätt för pannan när den här tidningen dök upp i Previewskatalogen. Varför hade ingen tänkt på det här tidigare? Sammanslagningen av en välkänd Lovecraftnovell med Walter B. Gibsons vigilante känns så självklar. Tyvärr avtar den känslan snabbt när man läser serien av Ron Marz (manus) och Ivan Rodriguez (bild). Marz har nämligen slängt in en långt mer otippad och i sammanhanget helt opassande inspirationskälla. För efter att alla de uppenbara lånen från Lovecraft och de obligatoriska tentaklerna svajat färdigt framför läsarens ögon urartar det hela nämligen till något som mest påminner om en episod av Scooby Doo. Oftast inget ont i det. Jag har älskat den där jyckens mysrysliga äventyr sedan slutet av 70-talet och skrattar mig alltjämt fördärvad när min vän Freddie Kaplan kör sin Scoobyimitation. Men det skär sig någonting fruktansvärt när  halvdana smugglarligor iförda gummimasker slås samman med en av världens mest skoningslösa rättviseskipare och den kanske främsta skräckförfattare som någonsin skådats. När det hela dessutom avslutas med en klurig metascen vrider sig min hjärna i plågor.

Layout 1Nej, det här borde ha stannat vid ordvitsarstadiet eller på sin höjd blivit ett festligt alternativomslag. Matthew Dow Smiths snygga dito är det enda positiva jag bär med mig från det här. Tur då att man inte behöver vänta särskilt länge på att få en dos av mer väldestillerad Lovecraftiana. Nästa vecka arrangerar jag mellan 2 och 5 oktober nämligen för fjärde gången Stockholms H.P. Lovecraftfestival med merparten av programmet förlagt till Kulturhuset i Stockholm. För Shazams läsare är förmodligen lördagen 4 oktober av störst intresse. Då blir det Stockholmsrelease för Jonas Andersson och Daniel Thollins senaste 1 000 Ögon: Lovecraft, där några av författarens noveller stöpts om till nutida Uppsalamiljöer. Skaparna finns givetvis på plats för intervjuer, bokförsäljning, signering och sist men inte minst en specialupplaga av ”Tecknade toner”, det vill säga liveteckning till musik som projiceras för allmän beskådan. Det är bara en bråkdel av allt festivalen har att erbjuda. Kolla in hela programmet här!

lovecraft-i-uppsala

 

 

 

 

 

Manus: Ron Marz
Illustration: Ivan Rodriguez
Förlag: Dynamite
Betyg: 2/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...