Recensioner

Hawkeye, Vol. 3: L.A. Woman

onsdag 22 oktober, kl 16:51 av 0 kommentarer

4149743-03Efter över ett års väntan är det så dags för tredje traden av Matt Fractions Hawkeye. Serien har verkligen haft en haltade utgivning efter #12 med bara sju nummer på ett år, #15 som kom ut efter #14 och en fill-in av seriens textare Chris Eliopoulos i #17. Hawkeye, Vol.3: L.A. Woman samlar Hawkeye Annual, samt #14, #16, #18 och #20 och handlar uteslutande, som titeln visar, om Kate Bishop, Hawkeye eller Hawkgirl, och hennes West Coast-äventyr i Los Angeles. Kate tröttnade, som jag skrev i recensionen av Hawkeye Annual, på Clint Bartons självdestruktiva manér och beslöt sig för att pröva sina egna vingar i Änglarnas stad. Utan pappas pengar och med en hämndlysten Madame Masque i hälarna blev resan inte riktigt vad Kate hade tänkt sig. Hon ger sig dock inte i första taget utan blir husvagns- och kattvakt åt två gamla hippie-tanter som ska på festival och hon beslutar sig också för att starta egen verksamhet som privatdetektiv vilket ger chefen för den lokala ordningsmakten både eksem och magsår.

17-195x300Förutom Hawkeye Annual, som tecknas av den fenomenale Javier Pulido (She-Hulk), så tecknas hela arcen med säker hand av Annie Wu. Hon besitter inte samma genialitet i kompositionerna som David Aja, som tecknar övriga äventyr med Clint Barton, men ärligt talat är det en otacksam jämförelse eftersom Aja är en av de bästa i branschen. Annie Wus stil är enkel och följsam och hon briljerar med en sällsynt fingertoppskänsla när det gäller ansiktsuttryck och tillsammans med ett perfekt West Coast-skimmer av Matt Hollingsworth, seriens trogne färgläggare, bjuder arcen på en trevlig lässtund.

Själva grundkonceptet med Matt Fractions Hawkeye – vad han gör när han inte är en Avenger – har funkat väldigt bra med Clint Barton och Hawkeye har verkligen blivit en antisuperhjälte-serie av bästa märke. När Fraction lägger fokus på Kate Bishop får vi också se Kate i vardagen men också det omvända då hon inser att det tyvärr inte räcker med att vara tjurigt envis för att lösa biffen utan det är först när hon accepterar sitt superhjälte-jag som allt faller på plats. Fractions och Wus version av den bortskämda rikemanstonåringen med ett stort hjärta och mycket jävlar anamma är perfekt och ger ytterligare djup åt en karaktär som redan fått en bra gestaltning av Kieron Gillen och Jamie McKelvie i Young Avengers.

image61Hennes karriär som privatdetektiv är inte så lyckad men hon lyckas nästan lösa fallet med de försvunna orkidéerna samt hjälpa en utflippad och excentrisk Brian Wilson-liknande popstjärna att återfå sitt stora outgivna mästerverk från 1960-talet. Hon får också mycket hjälp av äkta paret Marcus och Finch och den mystiske kattmats-mannen i trench coat (misstänkt lik Elliot Gould som privatdeckaren Philip Marlowe i filmen The Long Goodbye) som blir som en mentor för Kate. Hur det går tänker jag inte avslöja men både Clints och Kates äventyr strålar samman i seriens Grand finale, Hawkeye #21-22.

hawkeye-la4Även om Hawkguy eller Hawkgirl upplever äventyr i var sin ände av USA så är skillnaderna inte så stora. På östkusten brottas Clint med Clown-Face och träningsoveralls-maffian medan Kate får bekymra sig över Madame Masque och hennes färgglada bellboys. Dialogen är underbar och persongalleriet likaså men når inte samma höjder som vi vant oss vid. Nu råkar äventyren med Clint Barton, tecknade av David Aja, vara något av det bästa som Marvel någonsin publicerat så betyget blir ändå generöst.

tumblr_mvfzmdFz5F1rxqzeco3_500Serien Hawkeye närmar sig sorgligt nog sitt slut med bara två nummer kvar i utgivningen och i mars 2015 är det dags att spänna bågen på nytt med Jeff Lemire och Ramón Pérez som nya kreatörer. Denna serie blir också avslutningen på Matt Fractions sejour hos Marvel som varit en blandad kompott. Ömsom vin (Immortal Iron Fist, Uncanny X-men, Invincible Iron Man, Hawkeye, FF), ömsom vatten (Fear Itself, Thor, Fantastic Four, Defenders) har det bjudits på men att Fraction är en serieskapare att räkna med i fortsättningen har han visat med sin serie Sex Criminals (tillsammans med Chip Zdarsky på Image Comics) och Hawkeye kommer för alltid vara något av det bästa han gjort.

Manus: Matt Fraction
Illustration: Javier Pulido, Annie Wu
Färgläggning: Matt Hollingsworth
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...