Recensioner

Ms. Marvel, Vol.1: No Normal

onsdag 3 december, kl 23:46 av 3 kommentarer

51LGrM5dxoL._SY344_BO1,204,203,200_Snart lackar det mot jul och vad passar bättre än lite julklappstips från seriernas värld. Flera av mina favoriter dyker upp i en kommande årskrönika men eftersom jag planerar att skriva den så nära årets slut som möjligt (för att kunna krama ut så mycket jag kan av serieåret) så tänker jag redan i början på december slänga ut lite tips på julklappar till den serietörstige i god tid så de verkligen hinner hamna under granen. Under året har jag spanat in en hög med trevliga serier från Marvel Comics initiativ All-New Marvel NOW! och först ut på listan över årets bästa julklappar blir Ms. Marvel, Vol.1: No Normal av G. Willow Wilson och Adrian Alphona plus ett extra tips längre ner.

1899750_243141442536331_763387626_oI första numret, som jag redan recenserat, fick vi lära känna huvudrollsinnehavaren Kamala Khan och hennes omgivning i Jersey City. Vi fick reda på att hon är från en muslimsk familj och är duktig i skolan men har svårt att smälta in. Hon är en tvättäkta nörd som avgudar superhjälten Carol Danvers och har alltid känt sig annorlunda. Efter att ha sniffat i sig terrigendimma (se recensionen om Ms. Marvel #1 om du vill ha grundlig genomgång) blir hon allt annat än annorlunda. Dimman förvandlar henne till en kopia av Carol Danvers i hennes tidigare roll som Ms. Marvel men Kamala upptäcker snabbt att hon med sin vilja kan forma sin kropp till både utseende och storlek hur hon vill. Efter att hon (som Danvers/Ms. Marvel) räddat sin frenemy Zoe Zimmer från att drukna inser hon också att det inte alls kändes befriande att låtsas vara någon annan utan rent ut sagt utmattande. Det som gjorde henne lycklig var att rädda livet på Zoe, trots att hon förpestar livet för alla. Kanske är det inte kostymen som gör henne modig. Kanske är det något annat.

msmarvel2-somethingweirdHistorien om den nya Ms. Marvels ursprung är en riktig pärla i Marvels katalog som jag varmt rekommenderar. Den är fylld av vardagsförvecklingar som Kamala tvingas brottas med, både i rollen som ny superhjälte eller bara som sig själv. Hennes nattliga eskapader gör att hon får utegångsförbud av sin kärleksfulla men strikta familj och de hotar till och med med att kontakta hennes muslimske lärare Sheikh Abdullah för att gå till botten med hennes tonårsuppror. Hennes vän Bruno får också en skopa av sleven av den hetlevrade Kamala efter att han berättat för hennes föräldrar att hon besökt en utomhusfest utan sina föräldrars tillåtelse men olika omständigheter gör att han får en alldeles speciell funktion i hennes nya liv.

adrian-alphona-ms-marvel-page-3Styrkan med Ms. Marvel är att den känns genuint vardaglig och helt äkta och den är faktiskt bäst när Kamala bara är sig själv. Själva superhjältandet har vi sett förut men Kamalas inre resa är en frisk fläkt som jag hoppas att Willow Wilson lyckas hålla vid liv länge. Kamalas muslimska bakgrund känns helt rätt och serien borde läsas av många som har en sned bild av muslimsk vardag. Willow Wilson lyckas inte bara baka in vanliga fördomar (som när Kamala fruktar att NSA kommer att bugga hennes moské och sälja hennes kropp till forskning), besök i moskén, matfrestelser och alkoholförbud. Bara det faktum att Kamalas superhjältedräkt är en omsydd burkini (muslimsk heltäckande baddräkt) känns helt underbart.

51sjXUgHe8L._SL500_AA300_Ms. Marvels fortsatta öden och kamp mot sin ännu okända nemesis The Inventor kommer att utforskas i kommande volymer och även det faktum att hon i praktiken nu är en Inhuman. Innan jag tackar för mig vill jag också passa på att hylla seriens fenomenale tecknare Adrian Alphona, vars originella stil tar serien till de högsta höjderna. Speciellt gillar jag när han går all-in med Kamalas krafter som överdimensionerade händer eller när hon springer över hustaken som ett gummiband. Alphonas mästerskap leder mig också osökt in på dagens andra julklappstips, nämligen hans och Brian K. Vaughns kompletta samling av Runaways som nu kommit ut i två härliga samlingsvolymer. Denna fantastiska historia om tonårshjältar på flykt från sina superskurkföräldrar är något av det bästa jag läst överhuvudtaget i serieform och borde läsas av alla som gillar riktigt bra superhjälteserier. Något av det häftigaste med Runaways är också att följa Alphonas tydliga utveckling som tecknare när han sakta men säkert hittar en alldeles egen stil. Som sagt! Ge bort första traden av Ms. Marvel i julklapp till någon du älskar och dryga gärna ut högen av klappar med Runaways.

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Adrian Alphona
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4+/5

Kommentarer

  1. Kristoffer says:

    Bra recension och jag håller med helt och hållet. Köpte den till mig när tpb:n kom ut och igår köpte jag den som julklapp till min 13-åriga lillasyster. Passande att du tipsar om den idag 🙂

  2. Niklas says:

    Det finns helt enkelt för många bra serier… får inte plats med fler på min ”pull list”… (? finns det nåt bättre svenskt ord, prenumerationslista?)

  3. […] mitt första julklappstips med första volymen av Ms. Marvel kommer här en hög med samlingsvolymer av några av årets bästa serier, enligt undertecknad, […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...