Recensioner

Ms. Marvel #1

söndag 16 mars, kl 23:11 av 1 kommentar

52e6c3c8df654Kamala Khan är en 16-årig tjej som bor i Jersey City. Hon älskar Avengers och mest av alla Carol Danvers, det vill säga Captain Marvel. Hon bor hos sina föräldrar som är från Pakistan, älskar lukten av bacon och drömmer om att få vara som alla andra.

G. Willow Wilson (Cairo, Air) tillsammans med Adrian Alphona (Runaways) ger oss ytterligare ett träffsäkert tonårsdrama från Marvel Comics. Här får vi följa Kamalas öde som gör henne till en ny superhjälte och det är en unik serie på många sätt. Dels har vi det faktum att hon är muslim vilket är tämligen ovanligt i superhjältefacket och i serier överhuvudtaget. Det är också väldigt länge sedan vi hade en helt ny superhjälte som dessutom får en egen tidning utan att ha valsat runt i något event eller annan serie. Hon är tonåring och kvinna med allt vad det innebär att hitta sig själv och hennes historia påminner rätt mycket om en klassisk Marvel-hjälte, Peter Parker. Hon är en nörd, trött på familjens förmaningar och längtar efter något annat.

Ms-Marvel-1-p3_zps37b531c8Om man inte läst Marvels senaste event Infinity är det svårt att hänga med i svängarna när New York dränks i en mystisk dimma. Black Bolt, Inhumans kung, vars stad Attilan svävar över Manhattan har bestämt sig för att offra sin stad för att den inte ska hamna i händerna på den galne titanen Thanos och hans horder. Han släpper lös sin Terrigenbomb som innehåller gasen Terrigen, det som ger Inhumans deras krafter, vilket blir ett bekymmer för superhjältekollektivet när det plötsligt dyker upp massvis med nya superhjältar vars DNA reagerar på gasen. Black Bolt vill på det här sättet starta en ny era för sitt folk genom att ge deras krafter till människorna. En av dem är Kamala Khan.

9-46a62d80d9-773b2Vi får inte se den nya Ms. Marvel i action men det kvittar för mig just nu, det kommer ju mer av den varan senare. Istället är jag grymt imponerad av Wilsons helgjutna berättelse om Kamalas ”tråkiga” vardag. Hennes vän Bruno som extraknäcker i en butik och vars känslor gentemot Kamala är obesvarade, tjejkompisen Nakia som bär slöja fast hennes föräldrar är emot det, den überdryga Zoe och hennes tjockskallige pojkvän Josh som gör livet surt för alla, den fromme brodern Abu-Jaan, fadern som tycker att hans ”helige” son borde skaffa sig ett jobb. Han älskar sin dotter även om han inte kan förstå varför hon vill hänga med sina kompisar på fester där det förekommer alkohol och Gud vet vad.

Ms-Marvel-1-Adams-Variant-9dc29Adrian Alphonas stil är lätt cartoony och fylld av små trevliga detaljer och eftersom jag älskar Runaways kan jag inte få nog av hans underbara penna som är som klippt och skuren till Wilsons berättande. Språket och tonen i Ms. Marvel är i mina ögon perfekt och lovar gott för framtiden. Kamala vill vara som alla andra utan knasiga matregler och en galen familj. Hon vill vara vacker, asgrym, ”butt-kicking” och mindre komplicerad. Hon vill vara Ms. Marvel. Hon har precis fått sin önskan uppfylld.

Manus: G. Willow Wilson
Illustration: Adrian Alphona
Färgläggning: Ian Herring
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. […] numret, som jag redan recenserat, fick vi lära känna huvudrollsinnehavaren Kamala Khan och hennes omgivning i Jersey City. Vi fick […]

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...