Recensioner

En ohelig allians

fredag 3 juli, kl 22:03 av 4 kommentarer

EOA01Om albumet: En ohelig allians är tecknad av Daniel Thollin (1000 ögon, Theos ockulta kuriositeter) och färglagd av Olov Redmalm. Serien utspelar sig i början av 1700-talet. Karl XII bedriver krig i Polen och en av hans karoliner är löjtnanten Alexander Drake som tillsammans med två andra letar efter Den gula kungen. En företeelse de inte vet vad det är men som utgör ett hot mot Karl XII. I ett tempel i Krakow hittar de ett av gömställena som innehåller en mängd korrespondens mellan olika furstar och den gule kungen. De hittar där brev som visar att Alexanders far konspirerar mot Karl XII. Alexanders trogne vän Erik tvingas döda en karolin som tror att Alexander är delaktig och tillsammans deserterar de och beger sig mot Visingsö och Alexanders släktgods för att få klarhet i hur det ligger till. De vet dock inte om den ondska som väntar dem. Kika på ett utdrag hos oss.

Det bra: Det är en svensk historisk serie! Något jag gillar men som är alltför sällsynt. Den gule kungen går igen lite här och där nu. Med rötter i ockulta noveller från 1800-talet och omnämnd av såväl Lovecraft som i tv-serien True Detective. Det blir spännande att se var Thollin tar vägen med berättelsen och sin version av den gule kungen. För jag kommer att läsa kommande delar också, jag hoppas det blir fler, för i det stora hela är detta en trevlig bekantskap. Det finns många bra ingredienser i form av ockultism, en galen far, en långlivad kärlek och karoliner. Thollins teckningar är bra och Redmalms dova färgläggning lyfter berättelsen och det blir stundtals t o m otäckt. Det är bra driv i berättelsen. Jag är väldigt nyfiken på att följa Alexander Drakes jakt på den gula kungen.

Det inte så bra: Även om Thollins teckningar är bra så upplever jag att de är lite sämre än hans dito i Theos ockulta kuriositeter. Det kan iofs bero på att han sneglat lite på Ola Skogängs stil där men här kör mer sin egen. Vad vet jag? Samma problem som ofta drabbar svenska tv-serier drabbar även serier nämligen att dialogen kan kännas stel och styltig. Det är inget stort problem i En ohelig allians men lite skaver det. Antagligen så är det så att jag missar samma saker i engelska diton.

Sammanfattning: Om du gillar ockulta grejer eller historia så är det bara att läsa. Å köp gärna. Vi behöver fler historiska serier i landet och denna är lovande.

Illustration: Daniel Thollin
Färgläggning: Olov Redmalm
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 3+/5

Kommentarer

 1. Dennis says:

  Är det ett fristående album, eller en del i en följetong?

 2. Rikard says:

  Det är uppenbart tänkt som första delen i en serie album. Hur många det är tänkt vet jag inte.

 3. Dennis says:

  Väldigt intressant koncept och medryckande story, men språket och dialogen var verkligen under all kritik.

  Ser fram emot en fortsättning.

 4. Dennis says:

  Kan ni inte försöka få till en intervju med Daniel Thollin? Skulle väldigt gärna vilja veta om det kommer någon fortsättning på detta album inom en snar framtid.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...