Recensioner

Omega Hulk

onsdag 29 juli, kl 22:00 av 2 kommentarer

51WUf6jA+HL._SY344_BO1,204,203,200_Doc Green (vad du än gör: kalla honom inte Hulk) är stor, stark, grön och supersmart och har startat Project Omega som går ut på att oskadliggöra alla gammavapen, inklusive levande. Med hjälp av sitt gamla forskarteam från S.H.I.E.L.D. och ett serum tillverkat med hans eget blod börjar jakten på vänner och familj som fått krafter med hjälp av gammastrålning, som till exempel Rick Jones (A-Bomb), hans son Skaar, Betty Ross (Red She-Hulk), general Thuderbolt Ross (Red Hulk) och dottern Lyra. Doc Green undviker sömn till varje pris, dels för att ligga ett steg före med sina vetenskapliga projekt men även för att hålla sitt instängda alter ego Bruce Banner i schack. Till sitt förfogande har han även skapat en artificiell intelligens men som alla läsare av bra science fiction känner till så är det inget att lita på. När den artificiella intelligensen, inte helt oväntat, beslutar sig för att gå sin egen väg sätter det naturligtvis käppar i hjulet för den gröne doktorn men han är ändå fast besluten att fullfölja sitt verk, kosta vad det kosta vill.

4187755-3+hulk2014008_int_lr2-2Efter en ganska okej Hulk-sejour med Mark Waid är det nu dags för Gerry Duggan (Deadpool, Nova) att ta sig an min smaragdgröne vän. Waid avslutade lite snabbt och hafsigt sin run med att Bruce Banner blev skjuten i huvudet och räddades med en överdos extremis vilket skapade ytterligare en i raden av olika Hulk-personligheter, nämligen den supersmarte Doc Green. Tillsammans med Waids tidigare tecknarkollega i Hulk #1-4, Mark Bagley, presenterar här Duggan en fartfylld och spännande historia i tolv delar (Hulk #5-16) kallad Omega Hulk och även om den har sina brister är den ett välkommet inslag i Hulk-litteraturen.

Duggan spinner vidare på mycket från Waids run (bland annat har vi forskarteamet från S.H.I.E.L.D. samt att vi får veta vem som ligger bakom mordförsöket på Banner) men skapar också sin egen berättelse genom att väva in den under Jeph Loeb och Greg Pak ständigt växande familjen av Hulkar som här berövas sina krafter en efter en. Den bakomliggande orsaken till hu…förlåt, Doc Greens beslut att bota alla med gammakrafter är aee62801503ae9292b2127a190b7d3edinte bara för att det är bra för mänskligheten utan också för att minska antalet rivaler när det gäller Hulk-titeln. Doc Green inser dock under resans gång att detta inte kan fortsätta eftersom han potentiellt är en tidsinställd bomb som i en dyster framtid kommer att döda alla som Maestro, särskilt om han skulle ta det lätta utvägen och ge sig en ny injektion extremis eftersom den första dosen sakta men säkert rinner ut ur hans system och slutligen åter kommer att förvandla honom till den grymtade best som vi är vana att se.

61s199oK6vL._AC_UL320_SR208,320_Omega Hulk är en oväntat bra berättelse som förutom den spännande jakten på Hulkar och feta actionscener bjuder på en hel del komiska inslag som får mig att minnas guldåldern under Peter David. Doc Green har mohawk-frilla och skaffar sig även senare ett stiligt grön skägg (ironiskt nog efter en dröm om den skäggige Maestro). När han ”hälsar på” hos Cyclops X-Men sticker han in huvudet genom den sönderslagna dörren med ett präktigt ”Here’s Johnny”-grin. När Doc och forskarteamet använder Fantastic Fours söndersprängda och övergivna Baxter Building som temporärt högkvarter bygger han en gigantisk toalett eftersom han kommer att behöva en och Things är förstörd. Mest minnesvärt och sjukt är dock att han gräver upp Doc Samsons grav för att förvissa sig om att han verkligen är död. Förutom Doc Greens spännande personlighet och oberäkneliga humör bjuder Omega Hulk också på en diger lista av gästartister från Marvels övriga universum, som till exempel Daredevil, Kitty Pryde, Iron Fist och Deadpool. Tecknaren Mark Bagley är i sällsynt högform och den enda smolken i glädjebägaren är att serien slutar lite plötsligt med flera trådar hängande i luften. Förutom detta är avslutningen briljant och jag hade definitivt velat läsa en fortsättning med Gerry Duggan men tyvärr har vi eventet Secret Wars i vägen.

b82f81ed33194c676da4b7fb9ff20681Under detta event författar Duggan 1872Infinity Gauntlet och Mrs. Deadpool & The Howling Commandos och när All-new All-different Marvel kickar igång i oktober tar han över Uncanny Avengers efter Rick Remender samt ger oss en miniserie med Chewbacca tillsammans med Phil Noto (Black Widow). Den nye Totally Awesome Hulk av Greg Pak och Frank Cho dyker upp senare och det ska bli en upplevelse.

Manus: Gerry Duggan
Illustration: Mark Bagley
Tusch: Andy Hennessy
Färgläggning: Jason Keith
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 4/5

Kommentarer

  1. Jimmy says:

    Är Doc Samson död? När? Var? Hur?

  2. Andreas Mars says:

    I Incredible Hulk #610 (2010) mötte Samson döden i en hjältemodig insats. Dessförinnan led han av multipla personligheter som utförde onda gärningar åt MODOK men hans goda sida segrade på slutet.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...