Recensioner

Where Monsters Dwell #1

onsdag 5 augusti, kl 00:20 av 0 kommentarer

Where.Monsters.Live_.cover_Karl Kaufmann, det berömda flygarässet, är verkligen en man av tvivelaktig natur. Efter att skamlöst lovat kungens dotter, som han dessutom gjort på smällen, både giftermål, guld och gröna skogar flyr han i sitt plan medan hon i lyckorus planerar den perfekta bröllopsfesten. Den lokale busen No-Balls Tong är ute efter hämnd efter en ”olyckshändelse”, orsakad av Kaufmann, som gett Tong hans mindre smickrande tillmäle. Slutligen försöker han smita från betalningen av det arbete flygplansmekanikern Winch just utfört på hans flygplan men eftersom Winch vet vilken usling han är vägrar han. Som en skänk från ovan dyker då Clementine Franklin-Cox upp. Hon ska träffa sin make i Singapore, missade båten, hamnade på fel tåg och eftersom hon verkar ha gott om pengar erbjuder sig Kaufmann gentilt att flyga henne till Singapore.

554156b3cc48e

Väl i luften råkar de flyga in i en rasande storm och när molnen äntligen lättar befinner de sig mitt i en flock av Pteranodoner som inte verkar intresserade av att dela på luftutrymmet. Dessutom verkar Clemmie vara en annan än hon utger sig för att vara. Hon kan både text och melodi till Royal Air Force-sången ”It’s the Only Way”, vet mer om flygplan än Kaufmann och hanterar planets maskingevär med bravur.

MarvelSuper-Heroes16Where Monsters Dwell, med undertiteln ”The Phantom Eagle Flies the Savage Skies!”, är ett klassiskt pulpäventyr av Garth Ennis (Preacher, The Boys, PunisherMAX ) och Russ Braun (The Boys, Jack of Fables) som inte verkar ha något med Secret Wars att göra överhuvudtaget. Här får vi möta Karl Kaufmann som också är känd under namnet The Phantom Eagle och som figurerat en del i Marvels universum. Han dök upp första gången i Marvel Super-Heroes #16 (1968) som maskerad flygarhjälte under Första världskriget och var även en av medlemmarna i Freedom’s Five tillsammans med Union Jack, Sir Steel, Silver Squire och Crimson Cavalier. Själva titeln Where Monsters Dwell är också en hyllning till serietidningen med samma namn från 1970-talet som återtryckte en hel del av de klassiska skräck- och monsterserierna som bland annat Stan Lee, Jack Kirby och Steve Ditko skapade innan förlaget gick in i Silver Age-eran med Fantastic Four 1961.

10097-2481-11112-1-where-monsters-dwellWhere Monsters Dwell av dagens datum känns mer som en indie-serie än Marvel och är fylld av en hel del humor av matinémodell och i Karl Kaufmann har vi ännu en karaktär från förlaget som vi känner igen från till exempel Scott Lang, Peter Quill eller varför inte Clint Barton. Clemmie är den som lyfter serien med sitt uppenbara dubbelliv och med snygga omslag av Frank Cho och mycket dinosaurier är det inget fel på det yttre intrycket men jag får ändå känslan av att Ennis behöver göra något mer än pulp och dinosaurier för att höja betyget.

Manus: Garth Ennis
Illustration: Russ Brown
Färgläggning: Dono Sanchez Almara
Förlag: Marvel Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...