Recensioner

The Death-Defying Doctor Mirage

tisdag 11 augusti, kl 15:38 av 0 kommentarer

STK667166Den paranormala detektiven Shan Fong, mer känd som Doctor Mirage, kan se och tala med de döda men den enda ande hon inte kan hitta eller få kontakt med är hennes älskade man Hwen. När den tillbakadragen miljonären Linton March, med ett suspekt förflutet inom amerikanska arméns underrättelsetjänst och storsamlare av ockulta artefakter, anlitar henne för att häva en förbannelse upptäcker Shan att March dilemma kan hjälpa henne lösa det största mysteriet i hennes liv: att få tillbaka Hwen. Kommer Doctor Mirage att lyckas befria mannen hon äskar från hans magiska fängelse bortom tid och rum?

Den är nu mer än ett år sedan jag läste en serie från Valiant Entertainment men eftersom förlaget nyligen städat upp bland titlarna så är det ett perfekt tillfälle att hoppa på tåget igen. Första recensionen blir första samligen av The Death-Defying Doctor Mirage (samlar #1-5 av serien) följt av The Valiant och sist menmirage2 inte minst den helt nya titeln Divinity. Valiant Comics hade en kortvarig glansperiod i början av 90-talet och återupplivades under namnet Valiant Entertainment 2005 och 2012 startade ”Summer of Valiant” då man började ge ut sina gamla superhjälteserier i ny tappning igen, såsom X-O Manowar, Archer & Armstrong, Harbinger och Bloodshot. I september förra året var det så dags att återuppliva en gammal Valiant-figur (Doctor Mirage) men med helt ombytta roller. I den gamla serien var parapsykologen Hwen ett levande spöke, som kallade sig Doctor Mirage, och som tillsammans med hustrun Carmen löste diverse övernaturliga fall men i The Death-Defying Doctor Mirage är det hustrun som innehar titeln och förutom att hon nu heter Shan Fong så har hon en cool magisk skyddsdräkt och en utmärkande blå-vit kalufs.

4277168-04Redan från början slår författaren Jen Van Meter (Hopeless Savages) och tecknaren Roberto de la Torre (Daredevil) an rätt ton med den här mycket trevliga serien där vi får möta Shan när hon motvilligt går med på att låta några sörjande änkor ”prata” med sina avlidna partners. Därefter ett raskt scenbyte till Linton Marchs lyxvilla vars källare är ett imponerade men läskigt ockult museum och sedan rullar det på med ockulta nazister, jakten på Hwen i Underjorden samt hotet från en armé av demoner. Alla som tror att Shan är en ny Ghost Whisperer eller Allison DuBois från Medium får istället stifta bekantskap med en kvinnlig version av Doctor Strange/Constantine och serien känns modern samtidigt som den påminner en hel del i stilen om gamla skräckserier som Marvel och DC gav ut på 70-talet.

death-defying-doctor-mirage-pg-5The Death-Defying Doctor Mirage handlar om krafter bortom denna värld men är i grund och botten ett mänskligt drama där vi får följa Shans kamp för att lösa sin hjärtesorg och gå vidare i livet. Vi lär känna Shan på vägen genom välplacerade flashback om hur hon och Hwen träffades, se hur kärleken mellan dem vaknade och även den händelse som gjorde att han nu hålls fången av en mäktig magisk varelse samtidigt som vi får en rafflande och läskig historia om svart magi, demoner och fanatiskt självupptagna ockultister. En av de bästa scenerna i serien är när en femårig Shan tillsammans med en psykolog lär sig att få tyst på alla andar som förtvivlat försöker få hjälp av henne. Det är en underbart magisk berättelse som känns verklig eftersom porträttet av Shan och hennes resa är så levande och fascinerande.

SM_007_VARIANT_JOHNSON1The Death-Defying Doctor Mirage bjuder på bra karaktärer, underbar dialog, spänning, skräck och magi och den är mycket läsvärd och förtjänar alla Harvey-nomineringar den fått. Till min glädje får vi i december även en fortsättning på Meter och de la Torres skapelse i den fyrdelade miniserien The Death-Defying Doctor Mirage: Second Lives. Lägg den till din lista och skaffa dig genast första volymen. Du kommer inte att ångra dig.

Manus: Jen Van Meter
Illustration: Roberto de la Torre
Färgläggning: David Baron
Förlag: Valiant Entertainment
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...