Recensioner

In God We Trust

tisdag 22 december, kl 12:00 av 1 kommentar

ingodwetrust-winhlussFranske serieskaparen Winhluss version av Pinocchio som kom för några år sedan och den gillade jag. Nu har han gett sig i kast med bibeln och gud. In God We Trust är en synnerligen brutal drift med med bibeln och dess karaktärer. Gud är överlag extremt självupptagen och bryr sig inte så mycket om det han skapat. Jesus är inte bättre, självupptagen och rätt trög. Winshluss tolkningar av olika berättelser från gamla och nya testamentet är milt sagt rätt fria. Överlag är de dock inte särskilt bra. Det är bara kul ibland och att driva hårt med kristendomen känns inte särskilt nytt. Gud partajar, Johannes Paulus II är nerdekad rockstjärna, Vatikanen samvetslös och vi får Adam och Eva både som hetero- och homoporr. Conan dyker upp när David inte fixar Goliatvarianten. Gud ogillar Stålis. Osv. Samtidigt som en del kändes väldigt tröttsamt med en rätt stor sexfixering så skrattade jag en del åt saker som Opus Deis antimasturbationskit. Eller jämförelsen mellan jordelivet och helvetet där det förra framställs som värre.

Liksom i Pinocchio så växlar Winshluss friskt mellan stilarna även om det huvudsakligen rör sig om en Robert Crumb-inspirerad stil. Kanske är det därför men känslan är att In God We Trust är hafsigare. Lite orättvist eftersom det är uppenbart att det inte är ett hafsverk. Men känslan är iaf så. Jag skulle inte rekommendera albumet till någon som är troende. Jag har väldigt svårt att se att den brutala behandlingen av bibeln skulle uppskattas. Det mesta är som sagt mest plumpt. Istället för storartad satir så blir det buskis av det.Men jag gissar att Winshluss inte hade högre ambitioner än så. Men att driva med religioner är nyttigt. Att de är opium för folket är en av få saker jag håller med Marx fullt ut om.winshluss-god-superman

Samtidigt så känns det lite högtidligt att läsa In God We Trust. Winshluss har mig veterligen inte råkat illa ut pga den. Jag hittar inte att han ska ha dödshotats för serien. Det är onekligen tacksamt att leva i ett samhälle där man kan driva med gamla böcker. Istället för att försöka skjuta någon eller döda någon med en yxa. Upplysningen var bra skit. All religion är enligt mig påhittad av män för att tillskansa sig makt.

Illustration: Winshluss
Förlag: Knockabout
Betyg: 3/5

Kommentarer

  1. Dennis says:

    Originellt att man sparkar på kristendomen… Hojta till när Islam får samma behandling, det vore nått att läsa.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...