Recensioner

SuperZero #1

lördag 5 mars, kl 17:59 av 0 kommentarer

4955672-01Dru Dragowski, som skolans elaka tungor gett öknamnet Super Zero, är en mycket udda fågel som är fast besluten att rädda världen. En nörd som tror på superhjältar, liv på andra planeter, att utomjordingar finns mitt ibland oss och att jorden är på väg mot sin undergång. Hon är en av de få som uppfattar alla varningssignaler och ser sig själv som reinkarnationen av en frälsare och hon tänker rädda världen genom att bli en superhjälte. För att lyckas med detta tänker hon utsätta sig för alla klassiska origin stories som finns tills hon lyckas, vare sig det gäller att hennes föräldrar blir rånade som Bruce Waynes, blir biten av av en radioaktiv spindel som Peter Parker eller bombarderad av gammastrålar som Bruce Banner. Problemet är bara att hennes föräldrar är perfekta. Visst, hennes mamma lever med en annan kvinna och hennes far gifte om sig med en hippie men alla behandlar henne bra och ingen av dem är död, missbrukar eller är frånvarande. Enligt hennes teori borde hennes bästa vän Tana redan kunna flyga och skjuta kraftstrålar med en far som både dricker och slår henne men Dru är övertygad att hon ska lyckas, förr eller senare.

Efter Replica och InSEXts är det så dags för AfterShock Comics tredje debutserie från december förra året: SuperZero, författad av äkta paret Amanda Conner och Jimmy Palmiotti (som bland annat ligger bakom den nya Harley Quinn) och tecknad av Rafael de Latorre. Det här är hittills den titel från den nya förlaget som passar mig bäst: tonårsångest och superhjältar ligger mig varmt om hjärtat och Conner/Palmiotti har verkligen lyckats skapa en spännande och rolig serie med en mångbottnad karaktär som jag tycker är alldeles underbar.

superzero1_pre04Redan i inledningen klickar det för mig när Dru söker en upp en hemlös, ger honom mat, hudkräm, lösschampo, munskölj, en My Little Ponny-ryggsäck, en regnbågskeps samt en predikan om jordens undergång och om superhjälten som dess frälsare. Det som får mig att kikna av skratt är hennes tes att seriekreatörer som skapar superhjälteserier är vår världs profeter: De dras till att skapa dem och de kan inte hjälpa det. De skriver och tecknar dessa historier utan fast lön och med dåliga försäkringar samt minimalt pensionssparande och för det mesta fjärmar jobbet dem från övriga samhället. De flesta kan tjäna mer pengar på att packa matkassar, men det gör de inte och det finns en anledning. De ser nämligen helheten och är så upptagna med att sprida detta budskap så att rätt person kan se det och fullfölja deras idé…och det kan Dru.

SUPERZERO-1_Page_6Förutom alla attiraljer som Dru ger den hemlöse får han också en clownmask, ett kort på hennes föräldrar och en pistol för hon vill att han ska råna dem. Hon vill inte att de ska komma till skada utan planen är att den känslomässiga chocken ska göra henne till en superhjälte och brottsbekämpare, precis som Batman. Hur det går med den saken får ni själva ta reda på för jag rekommenderar verkligen att ni läser den här serien. Förutom att Dru inte passar in i skolan med sin livliga fantasi och galna idéer så är hennes liv i övrigt helt ordinärt och vanligt, i kontrast till vännen Tanas helvete, och det är denna vanlighet kombinerat med hennes galna drömmar och visioner som gör serien så fruktansvärt bra.

NzY4ODZBRTgwQTY3OTk3MTE4NDk6MDVhMDAxNTVkY2M2MGRkODE5NzJkMWFhNjVmYjhlZmI6Ojo6OjA=Conner och Palmiotti passar på att krydda serien med många och roliga referenser till både DC och Marvel och en av mina favoriter är Drus drömscen där hon som superhjälten Paladina försöker presentera en skara vänliga utomjordingar inför en bataljon av skjutglada och paranoida militärer. När Paladina oskadliggör militärerna blir utomjordingarna vreda och tänker förvisa henne till The Phantom Zone där hon ska tjäna sitt straff till tidens slut. ”Du menar stället där Zod och hans kumpaner hamnade i Superman-filmen?”. ”Egentligen”, svarar den kattliknande utomjordingen, ”så dök den upp först i serien, Adventure Comics #283 för att vara exakt”. ”Jag vet det, Mr. Smarty Cat”, säger en irriterad Paladina. ”Jag refererade bara till filmen för att fler vet om det. Vem är du egentligen, Mark Waid?”.

Om du vill läsa en riktigt bra serie och älskar superhjältar är SuperZero verkligen något för dig. Rekommenderas!!!

Manus: Amanda Conner, Jimmy Palmiotti
Illustration: Rafael de Latorre
Färgläggning: Rafael de Latorre
Förlag: AfterShock Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...