Nyheter och tips

Veckans nyheter – vecka 36

lördag 10 september, kl 00:02 av 0 kommentarer

Varmt välkomna till ett nytt avsnitt av Veckans Nyheter! Här presenterar jag previews av nya nummer på seriehimlen, gamla favoriter som återvänder och andra små läckerheter som dykt upp under veckan som har gått.

glitterbomb_01-1GLITTERBOMB #1
Manus: Jim Zub
Illustration: Djibril Morissette-Phan
Förlag: Image Comics

Farrah Durante är en medelålders kvinna och ensamstående mamma i en bransch som dyrkar ungdomen. I början av sin Hollywood-karriär blev hon en TV-kändis efter att ha medverkat i en då populär sitcom men nu vill ingen ha henne längre. Sista ordet är dock inte sagt för Farrah är ute efter att hämnas på alla inom branschen som lagt krokben för henne och till sin hjälp har hon ett riktigt monster som finns inuti hennes kropp. Jim Zub (Skullkickers, Wayward) har författat en skräckhistoria som också ställer frågor om den cyniska filmbranschen och Glitterbomb tecknas också av det 22-åriga stjärnskottet Djibril Morissette-Phan. Farrahs monster är verkligt men också en metafor ungefär som i Marguerite Bennetts InSEXts där två kvinnor hämnas på misogyna män i ett viktorianskt England.

29719ANGEL CATBIRD VOL. 1
Manus: Margaret Atwood
Illustration: Johnnie Christmas
Förlag: Dark Horse Comics

Den 76-åriga kanadensiska författaren Margaret Atwood har skapat flera samhällskritiska bestsellers genom åren, som debutromanen Den ätbara kvinnan (1969), Upp till ytan (1972), Tjänarinnans berättelse (1985), Den blinde mördaren (2000) samt Oryx och Crake (2003). Det är därför extra kul att hon nu även ger sig in i seriernas värld, tillsammans med tecknaren Johnnie Christmas (Sheltered) och färgläggaren Tamra Bonvillain, med den första av flera seriealbum med titeln Angel Catbird som är ett humoristiskt, actionfyllt och pulpinspirerat superhjälteäventyr som verkligen inte tar sig självt på för stort allvar. Här får vi stifta bekantskap med en ung genforskare som muteras av sina egna experiment genom en olyckshändelse när hans DNA blandas med en katt och en uggla. Här får vi också möta ”half-rat ratfinks and feline fatales” samt en Dracula-inspirerad ”were-cat” men även en varnande berättelse om att skydda tama katter och vilda fåglar samt en hejdlös fantasi om djurmänniskor som gömmer sig på lönnkrogar.

bookalters_01ALTERS #1
Manus: Paul Jenkins
Illustration: Leila Leiz
Förlag: AfterShock Comics

Chalice är en ny superhjälte som kan manipulera med gravitationen så att hon kan flyga. Chalice är också Charlie Young, en manlig collegestudent som, utan hans familjs vetskap, håller på att förvandlas till en kvinna. Till skillnad mot de flesta superhjältar, som har en hemlig identitet, så har Chalice två. Paul Jenkins andra serie hos förlaget AfterShock Comics efter Revival är ett passionerat projekt som han drömt om sedan 2005. ”Om vi någon gång kommer fram till en tid när hudfärg, sexualitet eller könstillhörighet är en ickefråga, då är vi hemma”. Dessa ord har Jenkins burit med sig under en lång tid och yttrades av hans mor som var en ensamstående lesbisk mamma. Alters handlar om människor som betraktas som annorlunda men som får sina superkrafter för att de inte är som alla andra. Mångfalden inom serievärlden ökar ständigt med hjältar som Ms. America Chavez, Ms. Marvel (Kamala Khan) och Faith och Alters färgläggare Tamra Bonvillain (Rat Queens, Moon Girl and Devil Dinosaur, Angel Catbird) är också en kvinna som tidigare var en man.

5421907-01SKYBOURNE #1
Manus/Illustration: Frank Cho
Förlag: BOOM! Studios

I dagens serielandskap där allt fler karaktärer ser ut som du och jag är det lätt att se Frank Chos perfekt anatomiska hjältar som en gammal kvarleva. Detta bortser jag från själv eftersom jag älskar hans dynamiska och actionladdade stil som passar perfekt för superhjälteserier och nu får han chansen att spänna musklerna lite extra i en alldeles egen serie från BOOM! Studios som han både författat och tecknat. Skybourne handlar om en självmordsbenägen odödlig hjälte med samma namn som är på jakt efter det mytomspunna svärdet Excalibur för att ända sitt eget liv. Dessvärre är en ondskefull varelse ute efter samma svärd för sina egna mörka syften. Skybourne är en miniserie i fem delar, som jag kommer att recensera, och Frank Cho kommer även att använda sina skisser till Wonder Woman-omslag, som DC inte var intresserade av, som seriens variantomslag.

9781626722644MIGHTY JACK 
Manus/Illustration: Ben Hatke
Förlag: First Second

Jack är kanske det enda barnet i världen som inte ser fram emot sommarlovet. Då brukar nämligen hans ensamstående mamma ta ett andra jobb och lämna Jack att ta hand om hans autistiska syster Maddy. Det är mycket ansvar och också tråkigt för Maddy pratar aldrig – utom en dag på loppmarknaden då hon ber Jack byta deras mors bil mot en låda full av mystiska frön. Det är något som Jack kommer att ångra både en och två gånger. Ben Hatke (Zita The Spacegirl, Julia’s House for Lost Creatures, Nobody Loves a Goblin) har skapat ytterligare ett seriealbum för de yngre läsarna (han fick nyligen en Eisner för sin Little Robot) och den här gången är det en modern version av klassikern Jack och bönstjälken där syskonens lilla trädgård förvandlas till en djungel med vilda lökungar, stora och rosa pumpor som bits samt en livs levande drake.

Det var allt för den här veckan! På söndag är det dags för ett nytt avsnitt av Veckans omslag så håll ut tills dess och framförallt, läs mycket serier.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...