Recensioner

The Spire

måndag 23 januari, kl 23:05 av 0 kommentarer

5586864-01Baronen är död – länge leve baronessan! Likt en gigantisk termitstack reser sig staden The Spire mitt i en radioaktiv och ogästvänlig ödemark. Hemvist för både människor och andra humanoida raser som kallas Sculpted – om man har ett öppet sinne som den nyligen avlidne baronen – eller Skews – om man är en främlingsfientlig och maktfullkomlig diktator som hans äldsta dotter, baronessan Tavi. Ju högre nivå man når i staden desto högre blir ens klasstillhörighet och det är Shås, stadsvaktens överbefälhavare, uppdrag att hålla ordning på detta gytter av individer. Men den gamle baronens död gör att nya kvastar börjar sopa och Shå upptäcker att hon inte står i hög kurs hos baronessan Tavi. Shå själv är den enda i staden som tillhör rasen Medusi – skepnadsskiftare med spaghettitunna tentakler på ryggen och som nedvärderande kallas Squids eller Jellyfish eftersom de kan spotta en livsfarlig vätska – och förutom att hon får en serie mord på halsen som leder till kungafamiljen så måste hon kämpa för att vinna baronessans förtroende samtidigt som en öppen konflikt med de religiösa fanatikerna som bor i ödemarken närmar sig. Med fler än en fiende som flåsar i nacken upptäcker Shå snart att den farligaste fienden är den som inte har något att förlora.

The-Spire-05-of-08-2015-digital-Minutemen-Faessla.cbz-Page-10-660x1014Simon Spurrier (X-Men: Legacy, Cry Havoc) och Jeff Stokelys första samarbete var den underbara serien Six-Gun Gorilla som blandade science fiction, western, meta, kärlek, anonyma skapare och självmord som TV-underhållning – samt med en revolverbeväpnad talande gorilla i sann Clintan-anda i huvudrollen. Lika genreöverskridande är Spurrier och Stokelys andra serie hos BOOM! Studios – The Spire – och när Spurrier försökte övertala Stokely att jobba med honom igen frestade han honom med följande fras: ”It’s Blade Runner meets Dark Crystal by way of Mad Max”. Serien såg dagens ljus i juli 2015 och avslutades i juni ett år senare efter åtta nummer och nominerades även för en Eisner i kategorin Best Limited Series, men eftersom BOOM! Studios inte är så snabba med att spotta ut sina samlade utgåvor är det först nu jag fått den i min famn. Detta är dock ovidkommande för den var verkligen värd att vänta på.

sha-putting-on-airsPrecis som i Six-Gun Gorilla så blandas genrerna vilt i The Spire, alltifrån ren science fiction som doftar Heavy Metal, Moebius och Miyazakis manga Nausicaä från Vindarnas dal, ett intrikat deckarmysterium, bitterljuv kärlekshistoria, till viktiga frågor som fanatism, rasism och könstillhörighet. Allt detta rörs ihop till en unik och underbar mix med träffsäker och mustig dialog samt ett fantastiskt världsbygge som lever kvar i minnet fast jag läst ut den tack vare dess djuplodade karaktärer och miljöer.

Spire_002_PRESS-8I centrum av vår berättelse har vi Shå, en vithårig kvinna med lapp för ögat som är en pragmatisk och konstant grinig supersnut med cravings på kaffe och baconsmörgåsar. Hon har ett hemligt kärleksförhållande med baronessans yngre syster Meera och har kraftiga minnesluckor från sitt förflutna vilket skickligt vävs in i historien. Som utstött av sina egna och hatad av många i staden av rent rasistiska orsaker får hon ofta fungera som en förnuftets förkämpe samtidigt som hon har en melankolisk sida som går igenom serierutorna.

Det finns gott om härliga karaktärer i The Spire som den kerubliknande Pug vilken liknar en gammal gubbe med alldeles för stort huvud, som kan flyga genom att prutta och vars vokabulär är en blandning av senilt dravel och barnsligt nonsens utan punkter. Änkebaronessan Juletta är en aristokratisk kvinna med mörka hemligheter, den nya härskaren i staden en stereotyp skurk och hennes oskuldsfulla syster Meera är raka motsatsen.

The Spire 01-005_006

The Spire använder sig också av många trevliga effekter inom seriemediet som tål att nämnas, som svagare text när en karaktär mumlar eller kommenterar något i förbifarten eller Stokelys skickliga användande av siluetter samt dubbla splashsidor där olika händelser zoomas in.

spire_006_a_mainSumma summarum bjuder The Spire på mycket spänning, humor, dramatik, action och fantasifulla miljöer och presenterar dessutom en tvist i elfte timmen som verkligen gör att jag raskt vill läsa om hela härligheten. Om det blir en fortsättning återstår att se men jag kan varmt rekommendera serien och även Six-Gun Gorilla av radarparet Spurrier och Stokely. Högsta betyg till en riktigt bra serie.

Manus: Simon Spurrier
Illustration: Jeff Stokely
Färgläggning: André May
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...