Recensioner

Black Hammer: Giant-Sized Annual

fredag 10 februari, kl 23:17 av 0 kommentarer

3000505Black Hammer av Jeff Lemire och Dean Ormston var i mina ögon en av förra årets bästa serier med sin perfekta blandning av superhjältar från The Golden Age of Comics och Jeff Lemires karaktäristiska vardagsrealism som präglar hans tidiga egna verk, såsom Essex County och Lost Dogs. Serien handlar om Spiral Citys största hjältar (Abraham Slam, Golden Gail, Barbalien, Madame Dragonfly, Colonel Weird och hans robotsidekick Talky-Walky) som förvisats och sedan tio år lever ett mycket fridfullt lantliv på okänd ort helt inkognito och utan möjlighet att återvända. För vissa av medlemmarna är detta en välkommen nystart men de flesta ser det som ett fängelsestraff på livstid.

Efter sex utmärkta nummer har Jeff Lemire samlat ett gäng gästtecknare – som helt enkelt är några av hans bästa vänner i seriebranschen – för ett specialnummer innan det är dags för nästa arc. Nate Powell (March), Matt Kindt (Mind MGMT, Dept. H) och Emi Lenox (Emi Town) träffade Lemire under sina första år som 3000505p5-932x1415serieskapare på förlaget Top Shelf Comics och alla tre medverkade även som gästartister i Lemires Sweet Tooth #19 och Lenox illustrerade även hans miniserie Plutona. Ray Fawkes (One Soul, Intersect) träffar Lemire regelbundet eftersom han också bor i Toronto och under sina år hos DC Comics blev han också bekant med Dustin Nguyen (Lil’ Gotham) som illustrerar deras gemensamma serie Descender. Från början var det tänkt att Lemire själv skulle teckna en av berättelserna i Black Hammer: Giant-Sized Annual men det uppdraget gick istället till Mike Allred (FF, Silver Surfer). Förutom Ray Fawkes egna vattenfärger och Matt Kindts bidrag (som färglagts av hustrun Sharlene Kindt) så står Black Hammers ordinarie färgläggare Dave Stewart för färgpaletten.

3000505p3-932x1458Huvudhandlingen i Black Hammer: Giant-Sized Annual består av en övergripande berättelse i nutid (tecknad av Nate Powell) där den allmänt förvirrade Colonel Weird jagar en mystisk varelse genom parazonens oändlighet där han i tur och ordning får se tidigare händelser där Abraham Slam (Matt Kindt), Golden Gail (Dustin Nguyen), Barbalien (Ray Fawkes) och Madame Dragonfly (Emi Lenox) stiftat bekantskap med samma varelse. Cirkeln sluts i ett möte mellan Colonel Weird och en yngre version av honom själv (tecknat av Mike Allred).

Om du inte läst Black Hammer tidigare så är det svårt att hänga med i svängarna men om du är en trogen läsare av serien så får du valuta för pengarna. Även om jag inte uppskattar alla teckningsstilar (jag har alltid haft svårt för Matt Kindt) så njuter jag av Nguyen och Allreds bidrag som fått extra lyster av Stewarts underbara färgläggning. Till och med Allred, vars alster vanligtvis färgläggs med sköna starka färger av hustrun Laura, får en helt annan dimension och har i mina ögon aldrig sett bättre ut. Flashbackscenerna är skrivna i klassisk Golden Age-anda, allt ifrån boxningsmatcher, rymdäventyr till noir och med välfyllda tankebubblor och tidsenlig jargong (bäst är Abraham Slams ”catch phrase”: ”Wham, Bam, You’re about to get slammed!”). Dessutom fångar varje del det unika emotionella bagaget hos respektive karaktär: Abrahams rättspatos, Gails känsla att hon drabbats av en förbannelse och aldrig kommer att bli lycklig, Barbalien som kämpar för att passa in, Madame Dragonflys känsla av utanförskap och bitterhet samt Colonel Weirds tragedi.

a307fb03811370ab9a5cabab09a7b983._SX1280_QL80_TTD_Även om du inte behöver läsa Black Hammer: Giant-Sized Annual för att följa med i originalserien så är den mycket läsvärd och gör mig ännu mer sugen på fortsättningen av serien som dyker upp igen i mars 2017.

Manus: Jeff Lemire
Illustration: Nate Powell, Matt Kindt, Dustin Nguyen, Ray Fawkes, Emi Lenox, Michael Allred
Färgläggning: Dave Stewart, Sharlene Kindt
Förlag: Dark Horse Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...