Recensioner

Nedzus lyktor

torsdag 24 augusti, kl 16:14 av 0 kommentarer

Under avslutningen på årets turnering möts kampkrabborna från de rivaliserande byarna Nedzu och Adaeze i en strid på liv och död. Efter kampen fattar de tidigare antagonisterna, krabbtränarna Okoye och Efe, tycke för varandra och en ljuv men farlig romans uppstår. Lyktor skickas fram och tillbaka med budskap om var tränarna kan träffas i hemlighet men ryktet om deras kärlek ses inte med blida ögon av alla. Vissa som har satsat pengar på krabbmatcherna vill ha rivalitet mellan byarna och den som tar det hårdast är Okoyes egen krabba Asagwara som är mycket fäst vid sin tränare. Hon blir så svartsjuk att hon gömmer sig i skogen. Hon vet var Efe och Okoye brukar mötas och hon spionerar på dem…och ruvar på sin hämnd.

Under SIS 2017 passade jag på att stanna lite extra länge vid Sanatorium Förlags bord, dels för att få Martilo och helgonet signerad av Fabian Göranson och inhandla Den sommaren och Jane, räven och jag men också för att spana in Nedzus lyktor av Rui Tenreiro som jag också införskaffade. Serien började som en adaption av den romantiska och fasansfulla japanska spökhistorien Boto Doro med inslag av nekrofili och konsekvenserna av att älska ett spöke. Tenreiro, som ursprungligen kommer från Mozambique, inspirerades också av japanska myter om spindelfolket, kamper mellan spindlar samt krabbarten Heikegani som har ansiktsliknande mönster på sina skal som enligt legenden innehåller själar efter döda samurajer och slutligen de gigantiska spindelkrabborna som lever i vattnet runt Japan. Nedzus lyktor blandar allt detta till en egen melankolisk, romantisk och läskig saga om landlevande krabbor med känslor, kryddat med den finska skördefesten Kekri och även folklore från Azorerna och Sardinien samt karaktärernas namn som ursprungligen kommer från Nigeria.

Tenreiros berättelse med stora bilder som fångar miljöerna runt omkring lika omsorgsfullt som huvudhandlingen skapar ett bedrägligt lugn och även om jag hade velat ha mer detaljer om olika inslag i serien, såsom bakgrunden till byarnas rivalitet och djupare personporträtt, så bidrar det distanserade tonfallet till att skapa en mystisk och skräckinjagande atmosfär som bådar gott inför framtiden, som jag hoppas, innehåller fler verk av denne skicklige serieskapare.

Manus: Rui Tenreiro
Illustration: Rui Tenreiro
Förlag: Sanatorium förlag
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...