Recensioner

Karl Kämpe Äventyraren

fredag 25 augusti, kl 16:11 av 1 kommentar

När jag tänker tillbaka på 80-talet så minns jag vilken guldålder det var när det gällde serietidningar. Hemma i Åtvidaberg formligen dignade seriehyllan på ICA eller Konsum i Åtvidaberg av allt från Fantomen, Western, Buster, 91:an, Conan samt flera titlar från Marvel och DC. Just själva serietidningsformatet för idag en tynande tillvaro i vårt avlånga land där man fortfarande kan hitta gamla trotjänare som Fantomen, Agent X9 och Kalle Anka men där det mesta av den ständigt växande och underbara svenska seriemarknaden lämnat det lokala köpcentret och istället blivit en naturlig del av den svenska skönlitteraturen. Ingen är gladare för denna resa än jag men eftersom jag är en konservativ och sentimental nostalgiker av rang kan jag inte låta bli att sakna känslan av att bläddra i en äventyrsserie på svenska.

Därför blev jag extra glad när jag fick kontakt med Jörgen Karlsson som lyckats med konststycket att göra en alldeles egen serietidning på svenska som doftar 80-tal à la Fantomen. I Karl Kämpe Äventyraren transporteras vi till det tidiga 1700-talet då den svenska stormakten låg i dödsryckningar efter Karl XII:s nederlag vid Poltava. Här får vi stifta bekantskap med karolinen Karl Kämpe, en av de få som överlevde den blodiga massakern, som lever ett kringflackande liv i Europa och under sina resor upptäkt att det pågår ett urgammalt hemligt krig mellan goda och onda makter i världen. ”Om ondskan inte skall segra måste goda och rättfärdiga människor ta upp kampen. Rättfärdiga människor som Karl Kämpe”.

Berättelsen om Karl Kämpe började som en novellsamling med åtta noveller varav de tre första går att läsa på www.karlkampe.se. För att boosta den kommande boken beslutade sig Jörgen Karlsson för att ge ut en serietidning 2016 och lyckades också tack vare en Kickstarterkampanj. Med ett riktigt snyggt omslag av Daniel Karlsson, ett avslutat äventyr (”Djävulens kusk”) i svartvitt på tolv sidor tecknat av Per Folmer, skisser och extramaterial så är Karl Kämpe Äventyraren nr 1 2016 precis det jag saknade: en härlig äventyrsserie på svenska som lätt hade platsat som biserie i en Fantomen från 80-talet.

Själva konceptet med en krigsveteran från Stora nordiska kriget som bekämpar övernaturlig ondska är briljant och trots att serien är kort (20 sidor) så ger den definitivt mersmak eftersom Jörgen Karlsson gjort ett gediget världsbygge med många äventyr i bagaget som ännu inte sett dagens ljus. Jörgen har dessutom fått blodad tand och 26 augusti (imorgon när detta skrivs) börjar kickstartern för Karl Kämpe Äventyraren nr 2 som kommer att innehålla två berättelser: ”Den enda kvinnan” (tecknat av Reine Rosenberg) och ”Bryskt uppvaknande” (tecknat av Johan Elebrink). Målet är 28 sidor i fyrfärg (32 sidor om kampanjen blir extra lyckad) och för min egen del så stöttar jag detta projekt helhjärtat eftersom jag är sugen på fler rysliga och fantastiska äventyr med Karl Kämpe.

Manus: Jörgen Karlsson
Illustration: Per Folmer
Betyg: 3+/5

Kommentarer

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...