Recensioner

Sex Criminals, Vol 4: Fourgy

lördag 18 november, kl 20:50 av 0 kommentarer

Jon, Suzie och Dr. Ana Kincaid har samlat hela sitt team av personer med sex-superkrafter för att göra upp en plan när det gäller att stoppa Kegelface och hennes sexpoliser men Alix upplyser dem om den brutala sanningen: Kegelface är en alldeles för mäktig fiende och det finns inga bevis i världen som kan få dem bakom lås och bom. Våra huvudpersoner försöker ta sitt komplicerade förhållande till nästa nivå genom att sätta upp gemensamma mål allt medan Ana förlorar sin tjänst på universitet efter att Kegelface upplyst ledningen om Anas förflutna som porrskådis. Vi får också stifta bekantskap med Todd Stubaker, ytterligare en person med sex-superkrafter av mer bisarr art som dessutom grundar sig i en märklig fetischism och han säljer även ”Wide wieners” till kidsen i sin alldeles egna varmkorvsbil.

Fjärde volymen av Matt Fraction och Chip Zdarskys sexkomedi Sex Criminals är ytterligare en transportsträcka där handlingen trampar vatten och riskerar att drunkna men som ändå till slut rycker upp sig i volymens sista nummer med en dramatisk vändpunkt som lovar gott inför framtiden. Volymens största styrka är dynamiken i Jon och Suzies komplicerade förhållande medan resten av volymen präglas av en deprimerande snigelfart och en handling full av ologiska och märkliga förlopp, som Jons drömmar om en ofärdig teateruppsättning med parodiska Hulk-moment.

Todd Stubakers märkliga fetischism som innebär att han får orgasm när någon trampar på hans dockor och vars superkrafter manifesteras i form av små pratande lerfigurer med överdimensionerade penisar låter som en gottepåse för freudianer men detta nya tillskott i serien understryker i mina ögon bara att Fraction och Zdarsky famlar i mörkret. Fjärde volymen innehåller även ett helt nummer som är en hyllning till Ed Brubaker och Sean Phillips Criminal där Fraction gör sitt bästa för att skriva i Brubakers karaktäristiska anda, Zdarsky kopierar Phillips stil och till och med Elizabeth Breitweiser står för färgläggningen men det enda jag kan tänka på är att det är poänglöst och utan hjärta. Hela volymen avslutas dessutom med en tokrolig låtsasintervju om historien bakom Stubakers varmkorvsjingle ”The Wide Wiener Song” full av ryggdunkningar, navelskåderi och inbördes skämt. Suck.

Volymen har dock en del ljuspunkter förutom den lyckade avslutningen, som en helsida med 64 rutor där Ana Kincaid förbereder sig inför ett porrkonvent eftersom hennes akademiska karriär verkar över och även en scen mellan henne och Jons terapeut Dave på en restaurang där han äntligen hittar tråden och hans pratbubblor orsakar kaos på härligt cartoon-manér. Sådana scener och härliga infall präglade seriens första två volymer och visar att Fraction och Zdarsky fortfarande kan…även om det händer allt för sällan.

Sex Criminals tar nu en paus till januari 2018 och tanken är att det ska komma fristående Annuals mellan varje ny arc, författade av Fraction och Zdarsky och tecknade av Rachael Stott (Doctor Who och den kommande Vertigo-serien Motherlands tillsammans med Simon Spurrier) där den första handlar om ingen mindre än seriens stående skämt i egen hög person: Sexual Gary!

Manus: Matt Fraction
Illustration: Chip Zdarsky
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...