Recensioner

4 Kids Walk Into a Bank

fredag 8 december, kl 21:19 av 0 kommentarer

Tolvåringarna Paige, Stretch, Walter och Berger gör sig redo att åka till Homers för att käka glass till middag eftersom Paiges pappa råkade bränna maten igen…när fyra riktigt skumma män knackar på och vill tala med Paiges pappa. Detta är början på Matthew Rosenberg och Tyler Boss serie 4 Kids Walk Into a Bank där det visar sig att de skumma männen är förbrytare och bankrånare samt att Paiges pappa Edward Turner varit med i deras gäng men klarat sig undan fängelse och nu är skyldig männen en tjänst: de vill att han ska hjälpa dem råna en bank i staden. Paige och hennes bästa vänner beslutar sig för hjälpa Mister Turner från att göra något dumt genom att göra något ännu dummare: de ska själva råna banken.

Om du blandar filmerna Ocean’s Eleven med The Goonies och tänker dig att denna blandning regisserats av Wes Anderson och Quentin Tarantino så får du en ganska bra bild av känslan i den alldeles lysande serien 4 Kids Walk Into a Bank. I centrum har vi fyra bästa vänner: Paige (kan klå upp alla sina vänner, supersmart), Stretch (längst i klassen, stora öron och headgear-tandställning), Walter (kissar i sängen, kräks när han blir nervös, pratar väldigt tyst och studerar kemi på high school-nivå) och Berger (svär alldeles för mycket, allergisk mot glass och är allmänt störig), tidseran är 1980-tal och det är en skickligt berättad och tecknad serie med komiska förtoner om nördar som tvingas bli vuxna alldeles för tidigt samtidigt som den har ett allvarligt budskap: barn är barn och ska definitivt inte ägna sig åt så farliga saker som bankrån.

Matthew Rosenberg imponerade med serien We Can Never Go Home (också från Black Mask Studios) och har sedan gått vidare till att författa olika serier hos Marvel, såsom Rocket Raccoon och Secret Warriors. Tillsammans med tecknaren Tyler Boss har Rosenberg skapat ett litet mästerverk, full av härliga fantasier (som när ungdomarna lever sig in i Dungeons & Dragons eller arkadspel), sköna seriereferenser (blinkningar till Watchmen, X-Men och Fantastic Four), en ensamstående pappa som gör sitt bästa och fyra skummisar (roligast är den stumme nazisten Skinhead Mike och Silk som är ständigt otursförföljd) samt ett gäng mobbare på skolan som alltid åker på storstryk av Paige.

Tyler Boss teckningsstil påminner mycket om David Ajas (Hawkeye med Matt Fraction) och det allmänna tonläget är präglat av galen komedi men som jag redan nämnt ryggar den inte för mörkare partier, såsom att Paiges mamma tagit livet av sig eller seriens dramatiska och sjukt spännande final.

4 Kids Walk Into a Bank är ytterligare en av 2017 års bästa serier (den startade redan i april 2016 men avslutades först med femte numret som kom ut i september 2017) och jag rekommenderar den av hela mitt seriehjärta.

Manus: Matthew Rosenberg
Illustration: Tyler Boss
Förlag: Black Mask Studios
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...