Recensioner

Rocket Girl, Vol. 2: Only The Good…

lördag 6 januari, kl 00:32 av 0 kommentarer

Tonårspolisen DaYoung Johansson från ett alternativt 2013 har rest tillbaka i tiden till 1986 för att stoppa företaget Quintum Mechanics försök att fiffla med tidsströmmen för sina egna dolda syften. Numera känd som Rocket Girl har hon blivit en hjälte i 1986 års New York och hon tror att hon stoppat Quintum Mechanics planer vilket också innebär att hon aldrig kan återvända till sin egen tid. DaYoung beslutar sig för lägga jetpacken på hyllan och ligga lågt men Annie Mendez, doktorand och den som bidrog mest till skapandet av Quintum Mechanics maskin Q-Engine och som även övertalades av DaYoung att sabotera den, är orolig att hon gjort sitt livs största misstag. Samtidigt tätnar mysteriet i DaYoungs 2013 där Quintum Mechanics utfärdat undantagstillstånd, upplöst New Yorks tonårspoliskår och vars agenter som rest tillbaka till 1986 fortfarande jagar DaYoung. Frågan är också vilka som egentligen är den hemliga styrelsen bakom Quintum Mechanics år 2013, vem informaten ”Joshua”, som gav DaYoung tipset att undersöka företagets brott mot tidslagarna, är och om DaYoung egentligen är ett offer för tidernas största dubbelspel.

Väntan på fortsättningen av serien Rocket Girl blev lång. Mycket lång till och med. Brandon Montclare och Amy Reeders serie startade i oktober 2013 men sköts upp på obestämd tid i december 2015 efter första arcen och två nummer in i den andra. Det största skälet till uppehållet var Montclare och Reeders oväntade succé med Marvel-titeln Moon Girl and Devil Dinosaur som går fantastiskt bra och nu kommit fram till #26 men till slut lyckades de hitta en lucka i schemat och andra arcens tre sista nummer kom äntligen ut under hösten 2017.

Jag var ett stort fan av första volymen och hyllade den också i min årskrönika 2013 för Rocket Girl är både en ruggigt bra berättelse med en rysligt bra tecknare i Amy Reeder som inte bara bjuder på snygga bildlösningar och häftig action som får en att trilla av stolen utan också står för snygga omslag, textning och färgläggning. Att jag hade höga förväntningar på fortsättningen säger sig självt och på många sätt lyckades Montclare och Reeder leverera en övertygande fortsättning…fast inte utan förhinder.

DaYoung Johansson fortsätter att vara en av mina absoluta favoritkaraktärer när det gäller serier överhuvudtaget med sitt patos och en stor portion jävlaranamma men övriga ensemblen vacklar och flera personer verkar ”out of character” så att säga. Montclare och Reeder har meddelat att berättelsen blev som de tänkt sig men att den inte var tänkt att bli så lång och andra arcen lider bitvis av samma elefantsjuka som Netflix Marvel-TV-serier där man försöker skapa en övergripande och sammanhängande berättelse på 13 avsnitt men inte har tillräckligt med material så mycket fylls ut med upprepningar och onödiga sidohandlingar. I fallet med andra arcen på Rocket Girl märks detta i onödiga förvecklingar mellan DaYoung och Annie Mendez och den osedvanligt sega sidohandlingen år 2013 där kommisarie Gomez och DaYoungs partner Leshawn famlar i mörkret.

Slutet på andra arcen är tvärtom fullständigt briljant och mycket överraskande samtidigt som många frågor fortsätter att hänga i luften. Montclare och Reeder har sagt att det kommer mera Rocket Girl i framtiden och det är mycket glädjande för serievärlden behöver verkligen fler coola karaktärer som DaYoung och Amy Reeders snygga alster kan jag aldrig få nog av.

Manus: Brandon Montclare
Illustration: Amy Reeder
Förlag: Image Comics
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...