Recensioner

Vei – bok 2

måndag 15 april, kl 08:20 av 0 kommentarer

Vei är meistarileikirs obesegrade mästare efter att ha kämpat mot Asarnas utvalda, som Gorgas den bleke, bockmannen Bodvar, Kurag-Bal – skuggan från Saltöknen, Larka den uråldriga och valkyrjorna Skögul och Hild – men kampen är långt ifrån över och ingen vet ännu vem Odens hemlige trettonde krigare är. Asarnas tjuv- och rackarspel gör det svårt att skilja vän från fiende trots hjälpen från Loke i hans många gestalter och ju längre kampen fortskrider desto mer undrar Vei hur mycket hon är beredd att offra och vad som verkligen är värt att slåss för.

Efter två år är väntan äntligen över. 2017 levererade Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson första delen i sagan om Vei från Kartago Förlag och Vei – bok 1 höll verkligen vad den lovade med ett praktfullt episkt äventyr inspirerat av nordisk mytologi. I min årskrönika för 2017 utsåg jag boken till årets bästa svenska album och frågan var om Sara och Kalle kunde toppa detta med den hett efterlängtade fortsättningen som enligt deras utsaga skulle vara ännu fetare och ännu mera episk – och det är den verkligen, och mer därtill.

Förutom att Vei – bok 2 har fler sidor än sin föregångare så fyller Sara och Kalle den med ett magnifikt stoff som likt de bästa sagorna innehåller något för alla smaker, skickligt leker med tröttsamma troper och är full av oväntade vändningar. Hela sagan om Vei är en historia som nu når sin kulmen efter sju år och när vi närmar oss slutet blir därför känslan av fullbordat faktum väldigt påtaglig – något som formligen strömmar ut från bokens sista sidor.

Vei – bok 2 är ren och skär fulländning för mig och framförallt slås jag av häpnad över Kalles illustrationer med ett perfekt flöde, underbara färger och magiska splashsidor som man vill tapetsera hela huset med. Efter att jag vemodigt – men samtidigt tacksam över att få ta del av denna resa – lagt ifrån mig boken vill jag bara ha mer och även om det kommer att dröja så hoppas jag sagan om Vei inte är slutet på ett av de bästa och mest fruktsamma samarbeten jag sett när det gäller svensk fantasy och seriekonst – utan bara startskottet till ännu fler makalösa historier, härliga karaktärer och fartfyllda äventyr där det enda som sätter gränserna är fantasin.

Om man som jag vill ha mer från Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson så har Sara många järn i elden det här året och jag tänker definitivt utforska hennes kommande barockfantasy Knäckarbanketten (Rabén & Sjögren) som är en saga för barn i 6-9-årsåldern illustrerad av Emil Maxén (Stor-Jobal) och Kalle kommer att samarbeta med författaren Oskar Källner på en bokserie med rymdäventyr för 9-12-åringar. Vei – bok 2 och hela följetongen får högsta betyg och jag vill särskilt tacka Sara och Kalle för att ni skapade ett episkt svenskt serieäventyr i fantasymiljö som fick en gammal serienörd att känna sig som en fanboy igen.

Manus: Sara Bergmark Elfgren, Karl Johnsson
Illustration: Karl Johnsson
Förlag: Kartago Förlag
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...