Recensioner

A Sea of Love

fredag 19 juli, kl 01:09 av 0 kommentarer

Innan gryningsljusets första strålar hunnit komma över horisonten vaknar den gamle fiskargubben, sätter sig på sängkanten, tar på sig sina tjocka glasögon och sträcker på sig i en skön morgongäspning. Hans hustru är redan vaken och gör hans favoritfrukost (galett med bacon och ägg samt nybryggt kaffe). Medan han äter lyssnar han på sjöväderrapporten, ojar sig över prognosen men även över burken med sardiner som hans hustru alltid stoppar med i hans matsäck. Hon bedyrar som vanligt att sardiner är bra för honom innan de skiljs åt och han styr stegen ner mot hamnen. Han morsar på andra fiskare i samma ärende och väcker sin kollega som försökt stjäla några minuters extra sömn på piren innan de gemensamt kastar loss och fiskebåten Maria styr ut på havet. Fångsten är dock bedrövligt liten. Mest gammalt skräp och en pytteliten sardin som gubben slänger tillbaka. Medan de dricker sitt morgonkaffe (och gubben slänger ner sardinburken i durken bland de femtielva andra som hans hustru skickat med) får de dock en obehaglig överraskning: En gigantisk fisketrålare vid namn Goldfish tornar plötsligt upp sig som ett berg bakom dem. Kommer fiskargubben och hans kollega klara sig? Kommer fiskargubbens hustru som väntar nere vid hamnen någonsin få återse sin make? Det och mycket mer får ni reda på i A Sea of Love av Wilfrid Lupano och Grégory Panaccione.

A Sea of Love, ursprungligen utgiven 2014 under namnet Un Océan d’amour på det franska förlaget Editions Delcourt, är precis som namnet antyder en kärlekshistoria med havet som fond. I en ordlös berättelse får vi följa den icke namngivne fiskargubbens vedermödor till sjöss men lika mycket hans hustrus starka vilja och vägran att ge upp hoppet om att få återse honom. Det här är på många sätt en berättelse där tiden stått stilla för den livsstil som fiskargubben och hans hustru valt är av den arten som inte ändrats nämnvärt genom generationerna när det gäller könsroller, klädsel eller att bli vid sin läst men Lupano och Panaccione lyckas ändå berätta en mycket varm och charmerande historia som ligger nära en klassisk fars eller stumfilm anno dazumal men ändå kryddad av vår egen samtid.

Framförallt är det föroreningen och den kortsiktiga utfiskningen av våra hav som står i centrum – i boken bland annat symboliserad av fiskargubbens nya bekantskap med en mås som fastnat i plastresterna av ett gammalt sexpack, tömning av oljetankers eller den gigantiska fisketrålaren som ställer till det för fiskargubben i början av berättelsen – och även om detta för mesta sker genom en lakonisk betraktelse så går det inte att ta miste på vad bokens skapare anser om människans rovdrift på naturen.

För även om fiskarparets liv kan tyckas mossigt och gammaldags så präglas ändå deras liv av en genuin känsla av att de är en del av ett naturligt kretslopp som fungerat i generationer och framförallt älskar de varandra passionerat. A Sea of Love är lite som en långfilmsvariant av de dialogfria kortfilmerna som brukar inleda Pixars produktioner och precis som dem så innehåller boken härliga inslag av skön fantastik främst manifesterad i fiskarhustruns jakt på sin make. Efter ett besök hos en spågumma får hon reda på att maken befinner sig på Kuba och efter att ha skrapat ihop sina sista besparingar får hon en biljett till en båt som kryssar i Karibien där hon lär kökspersonalen hur man tillagar hummer på rätt sätt och även övertalar kökschefen om att få servera hemlagade crêpes till passagerarna istället för all skräpmat som de brukar slafsa i sig på pooldäcket. Under resans lopp hinner vi också möta hårdför kustbevakning och vänliga pirater, Fidel Castro i egen hög person samt skönja fiskarhustruns skicklighet inom virkningskonsten som gör henne till en megakändis med hjälp av sociala medier.

Precis som Watersnakes så är A Sea of Love en bok från Lion Forge som fått tre Eisnernomineringar (Best U.S. Edition of International Material, Best Painter/Multimedia Artist (interior art) samt Best Publication Design) och förlaget har totalt lyckats knipa hela tio nomineringar så det ska bli spännande att följa deras utdelning under prisceremonin som äger rum under natten till lördag i samband med årets upplaga av San Diego Comic-Con.

Manus: Wilfrid Lupano
Illustration: Grégory Panaccione
Förlag: Lion Forge
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...