Recensioner

Katanga 3 – Splittring

söndag 24 november, kl 21:23 av 0 kommentarer

Armand Orsini, rådgivare åt Katangas inrikesminister Munongo, älskar FN. De är alltid så förutsägbara och som vanligt ingriper de först när det är för sent. Som nu när ryktet om att Patrice Lumumba, det självständiga Kongos första premiärminister, deporterats till Katangas huvudstad Élisabethville vilket gör att Munongo kommer att vara fången i sitt eget palats medan FN belägrar staden och söker med ljus och lykta efter Lumumba. Orsini, som alltid ligger ett steg före alla andra, är hjärnan bakom denna lömska plan – en plan som innefattar diamanter värda 30 miljoner dollar, ett privat flygfält ägt av det belgiska gruvbolaget UMHK tre mil utanför staden och ett Heronplan som väntar på klartecken att lyfta. Allt går som smort för Orsini. Det enda som saknas är diamanterna som befinner sig i Charlies ägo tillsammans med legosoldaten Felix Cantor och Charlies syster Alicia som väntar på dem båda i Albertville vid Tanganyikasjöns västra strand. Det blodiga slutet närmar sig och lyckliga slut händer bara i sagor.

Den tredje och avslutande delen av Fabien Nury och Sylvain Vallées blodiga och brutala serie med Kongokrisen som inramning finns ute nu och jag vill passa på att lyfta på hatten för Albumförlaget med Jonas Andersson i spetsen för ytterligare en förnämlig svensk utgåva av en rykande färsk fransk-belgisk serie av högsta klass i fin översättning av Stefan Carlsson. Nury och Vallée har lyckats skapa en riktig nagelbitare fullspäckad med intriger, känslor och dramatik som jag sent kommer att glömma, särskilt med tanke på att persongalleriet, med några få undantag, består av lömska mördare och fega samvetslösa kräk.

Historisk fiktion ligger mig varmt om hjärtat och Nury är en mästare i genren. Näst på tur för min egen del blir att utforska hans och Vallées andra succéserie, Det var i gång i Frankrike, vars sex delar finns att avnjutas från Albumförlaget. Jag har också stora förhoppningar att vi inom en snar framtid får läsa andra delen av Nurys Tyler Cross (illustrerad av Brüno) och om jag får önska så skulle jag gärna läsa en svensk utgåva från Albumförlaget av hans senaste serie Charlotte impératrice vars första del, La Princesse et l’Archiduc, kom ut 2018 och som handlar om den belgiska prinsessan Charlotte som blev kejsarinna av Mexico – en mycket dramatisk sann historia som också fick ett mycket blodigt slut.

Manus: Fabien Nury
Illustration: Sylvain Vallée
Färgläggning: Jean Bastide
Förlag: Albumförlaget
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...