Recensioner

Pumpkinheads

fredag 14 februari, kl 23:03 av 0 kommentarer

När Josiah ser tillbaka på de tre år han jobbat på DeKnock’s World Famous Pumpkin Patch är det två saker han ångrar: 1) Att han lät Meredith Gomez vinna titeln MVPPP (Most Valuable Pumpkin Patch Person) i september förra året och 2) Att han aldrig tog sig modet att prata med Marcy, eller ”Fudge Girl” som han drömmande brukar kallar henne eftersom hon brukar jobba i fudgeshopen. Idag är det Halloween, slutet på pumpasäsongen och därmed också sista gången han och bästa vännen Deja kommer att sätta sin fot på DeKnock’s Pumpkin Patch eftersom de bägge två kommer att börja på college långt därifrån. Detta är den sentimentale Josiah fullt medveten om men Deja kommer inte låta honom komma undan så enkelt. Detta är sista natten och det finns så många ställen de aldrig utforskat och spännande rätter som de aldrig testat under sina tre år tillsammans och hon tänker framförallt göra allt för att peppa Josiah så han äntligen får ändan ur vagnen och pratar med Marcy som han trånat efter så länge – för Deja är Josiahs bästa vän och vänner lämnar inte varandra i sticket.

Faith Erin Hicks är en kanadensisk serieskapare som jag gillar mycket och läst en hel del av, bland annat Friends with Boys, The Adventures of Superhero Girl och trilogin Nameless City, medan författaren Rainbow Rowell är ett mer oskrivet blad i min bok eftersom jag inte läst en enda av hennes hyllade ungdomsböcker som Eleanor & Park, Fangirl eller Carry On med väl hennes lysande version av Runaways som är en av mina favoriter bland Marvels pågående serier. 2019 gav de tillsammans ut serieboken Pumpkinheads (First Second) som efter en lång startsträcka visade sig vara en riktigt härlig bok om den skräckblandade förtjusningen över att börja vuxenlivet och något av det finaste som finns: en bästa vän.

Min inledande tveksamhet till Pumpkinheads berodde mest på själva ramverket, nämligen en Pumpkin Patch som är en så genuint amerikansk företeelse och något som jag vet lika lite om som till exempel amerikansk fotboll eller Thanksgiving. Det räcker inte bara med en pumpaodling utan här bjuds också på gårdens djur som man får klappa, mata eller rida på, en majslabyrint, en hemsökt kyrkogård, olika sporter som alla involverar någon form av kast med pumpa, tillhörande maträtter (som s’mores, chili fries, succotash, kanderade äpplen, friterad paj) och mycket, mycket mer. Det är lätt att förstå att dessa ställen är en magisk plats för många amerikaner och hade det inte varit för den underbara historien om sista natten med Josiah och Deja så hade jag nog lagt ifrån mig boken efter bara några sidor.

Rowell och Hicks hittar helt rätt när det gäller bästa vännerna Josiah och Deja. Han är den blyge melankolikern som knappt haft ett riktigt förhållande medan hon är den utåtriktade äventyraren som dejtat både tjejer och killar och eftersom Marcy verkar omöjlig att hitta får vi en grundlig rundtur av hela pumpaodlingen, allt medan höstsolen sakta sänker sig och de bästa vännerna upptäcker att de har väldigt mycket att prata om och rätt så många frågetecken som behöver rätas ut om det mesta, men framförallt när det gäller deras djupa vänskap.

Manus: Rainbow Rowell
Illustration: Faith Erin Hicks
Färgläggning: Sarah Stern
Förlag: First Second
Betyg: 3+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...