Recensioner

Blake och Mortimers äventyr: Doktor Voronovs komplott

söndag 31 maj, kl 23:30 av 0 kommentarer

Kapten Francis Blake, chef för MI5, får en dag ett brådskande meddelande från Nastasia Wardynska, en av Storbritanniens hemliga agenter i Sovjetunionen: Efter en misslyckad raketuppskjutning påträffas en hittills okänd, dödlig bakterie bland vrakresterna. Kreml ger order om att sopa alla spår av bakterien under mattan men Wardynskas chef, doktor Voronov, har andra planer. Han tänker använda bakterien för sina egna lömska syften och Västvärlden är därmed i stor fara. Planen är att Wardynska ska lyckas smuggla ut ett prov på bakterien men istället avslöjas hon och spärras in i KGB:s ökända högkvarter i Moskva. Blake bestämmer sig för att själv försöka befria agenten samt ta med sig bakterieprovet till London för att kunna tillverka ett vaccin innan det är för sent och som av en händelse faller alla bitarna på plats när hans bäste vän, professor Mortimer, får en inbjudan att delta i ett internationellt forskarsymposium i Moskva.

1996 kom det första albumet ut som innehöll nya spännande äventyr med Edgar P. Jacobs skapelse Blake och Mortimer, nämligen Affären Francis Blake. Jean Van Hamme och Ted Benoit stod för detta äventyr och 2001 skapade de ytterligare ett äventyr tillsammans, Det mystiska mötet, men ett år tidigare var det dags för Yves Sente och André Juillard att spänna sina muskler i Doktor Voronovs komplott som nu getts ut på svenska av Cobolt Förlag.

Året är 1957 och här bjuds det på klassisk spionthriller under Kalla krigets frostigaste period. Rymdkapplöpningen har just inletts mellan USA och Sovjetunionen och ryssarna är bara några månader från att lyckas skicka upp Sputnik 1, den första satelliten, i omloppsbana runt Jorden. Detta är även en tid då det rådde politiskt töväder i Sovjet efter Stalins terrorvälde, något som doktor Voronov, en trogen anhängare av Stalin, ogillar skarpt och till sin hjälp har han ett fåtal trogna hejdukar, inklusive en individ som ständigt gäckar Blake och Mortimer, nämligen ingen mindre än överste Olrik.

Jag gillade verkligen Van Hamme och Benoits album men Sente och Juillards nagelbitare är faktiskt ett strå vassare. Förutom att äventyret går helt i Jacobs anda, med stora pratbubblor som drunknar i text, verklighetstrogna och enormt detaljerade miljöer och flitigt användande av förklädnader och lösskägg, så lyckas man hela tiden hålla spänningen på topp och varje bildruta är vägd på guldvåg i vad som jag upplever är det bästa äventyret hittills med Blake och Mortimer, bortsett från mästerverket Den siste faraonen som kom ut 2019 från Cobolt Förlag men det äventyret skiljer sig så markant från övriga album i serien så det hamnar i en helt annan liga.

Här får vi spioner, mullvadar och sovande agenter i en riktigt bra mix och det är också välkomnande att Sente och Juillard har flera kvinnor i rollistan, vilka alltid lyste med sin frånvaro i Jacobs originalserie. Wardynska är en karaktär som jag bryr mig om redan från första rutan och hon kommer också dyka upp i senare äventyr i serien, tack och lov. Dessutom dyker det upp flera tillfällen då de vanligtvis stela och korrekta britterna Blake och Mortimer visar upp genuina känslor, vilket man verkligen inte är bortskämd med i andra album.

Förutom en fulländad spionthriller så bjuds det också på mysiga påskägg och historiska händelser som skymtar i periferin, såsom en hyllning till Hergés Tintin-äventyr Kung Ottokars spira där det görs ett besök på en restaurang i Moskva som heter Klow och man också hälsas välkommen av en välbekant sydsyldavisk kypare eller när handlingen förflyttar sig till sommarfesten i Liverpool 1957 där Paul McCartney mötte John Lennon, då sångare i bandet The Quarrymen, för första gången.

Doktor Voronovs komplott är som sagt en riktig höjdare och jag hoppas att Cobolt kommer fortsätta ge ut fler av Blake och Mortimers äventyr, framförallt de övriga sex albumen som skapats av Yves Sente och André Juillard.

Manus: Yves Sente
Illustration: André Juillard
Färgläggning: Didier Convard
Förlag: Cobolt Förlag
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...