Recensioner

Once and Future, Vol. 1: The King is Undead

måndag 3 augusti, kl 00:20 av 0 kommentarer

Duncan McGuire förlorade sina föräldrar i unga år och växte upp tillsammans med sin farmor Bridgette i en avlägset belägen stuga i skogen. Hans excentriska farmor ägde ingen TV och inte var hon mycket för sagor heller som hon brukade skratta åt och avfärda som övernaturligt nonsens. Duncan slukade istället historiska faktaböcker och nu jobbar han som kurator på ett museum i Bristol och hans gamla farmor bor numera på ett ålderdomshem i Somerset. Hans stenhårda farmor, som lämnade Irland som 15-åring för att börja arbeta, är brutalt självständig men när personalen ringer och säger att Bridgette lämnat boendet blir han ändå mycket orolig. Oron växer snart till panik när hon kontaktar honom, visar ett gömställe i skogen som dignar av vapen och börjar babbla om monster och andra kreatur som hon dödat under sin livstid. Medan Duncan försöker komma över chocken berättar hon att tiden är knapp. En grupp av brittiska nationalister har stulit en svärdsskida från 500-talet vid en utgrävning i Cornwall, en svärdsskida som tillhörde Excalibur, kung Arthurs mytomspunna svärd, och med dess helande krafter tänker de uppfylla den gamla profetian om kungen som en gång ska återvända och ena landet under dess mörkaste tid.

Kieron Gillen är en författare som jag gillar mycket, speciellt hans läsvärda samarbeten med tecknaren Jamie McKelvie (Phonogram, The Wicked+The Divine) och den pågående höjdarserien Die tillsammans med Stephanie Hans. Nu har han och den fenomenale tecknaren Dan Mora (Klaus) slagit ihop sina påsar och skapat serien Once & Future på BOOM! Studios, ett fartfyllt Indiana Jones-liknande äventyr där Duncan McGuire och hans farmor Bridgette med list, våld och uråldrig magi försöker stoppa den återuppståndne kung Arthur från att ta makten med sina ondskefulla horder och störta England ner i avgrunden.

Den gamla Artursagan har inspirerat många genom seklerna och är också en självklar del av den moderna populärkulturen både i böcker, filmer, TV-serier och tecknade serier men Gillen gör ett mycket oväntat och välkommet grepp med karaktären genom att framställa honom i en betydligt mörkare dager än vad vi är vana vid. Alla gamla vanliga ingredienser finns där, som Excalibur, riddarna kring runda bordet, Lady of the Lake, Camelot och jakten på den heliga Graalen men skildrade i en ny spännande kontext som gör att även de mest inbitna Arthurnördarna kommer att få sitt lystmäte.

Förutom alla mumsiga referenser till historien och sagorna så får vi stifta bekantskap med ett nytt radarpar i serievärlden som är en match in heaven med sin rappa dialog och ständiga kontroverser samtidigt som de är en tour de force när det verkligen gäller. Som grädde på moset får vi även Dan Moras otroligt dynamiska och krispiga teckningar och en fulländad färgläggning av Tamra Bonvillain vilket, allt sammantaget, gör Once & Future till en fröjd att läsa.

Manus: Kieron Gillen
Illustration: Dan Mora
Färgläggning: Tamra Bonvillain
Förlag: BOOM! Studios
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...