Recensioner

Siris äventyr: Mimers gåta

onsdag 7 oktober, kl 15:45 av 0 kommentarer

Torkel och hans män reser till handelsplatsen Birka för att göra affärer och hans dotter Siri följer naturligtvis med. Med på resan är också Zack från Miklagård som rest till Norden för att träffa sin bästa vän Siri. Väl i Birka råkar de stöta på munken Ansgar som inte har gett upp hoppet om att hitta alla sina värdefulla böcker som några vikingar tog ifrån honom för 20 år sedan. Siri och Zack vill gärna hjälpa till och kanske kan de lösa gåtan genom att hitta den mytomspunna Mimers brunn, källan där guden Oden offrade sitt ena öga för att bli den klokaste av dem alla.

Patric Nyström och Per Demervalls serieföljetong Siris äventyr fortsätter sitt segertåg på förlaget Stevali med en omarbetad utgåva av Mimers brunn som nu fått namnet Mimers gåta. Förutom de fina nyutgåvorna av Siris äventyr så ges de två första böckerna även ut på engelska och det finns också mycket bra lärarhandledningar kopplade till böckerna att tillgå, både på svenska och engelska.

Att använda Siris äventyr som ett sett att utforska vikingatiden för skolbarn är lysande och Nyström och Demervall lyckas perfekt med att leverera matnyttiga fakta om tidsperioden och ändå behålla äventyrslusten och upptäckarglädjen. Barn märker fort om man försöker skriva dem på näsan men i Siris äventyr är det äventyret och karaktärerna som kommer i första rummet och som grädde på moset får man en rejäl historielektion på köpet.

I Mimers gåta får vi till exempel en bra bild av vikingarnas värld genom att betrakta den genom Zacks ögon. Han, som kommer från det mer ”civiliserade” Miklagård, har till börja med svårt att anpassa sig i vikingarnas värld. Människorna och djuren bor i samma hus för att hålla värmen, man slänger ut sitt avfall direkt på gatan och man tror på flera gudar, trolldom och spådomar. Ingen har gått i skolan som han och lärt sig läsa, simma eller räkna. Siri själv är en modern vikingatjej för sin tid som inser att man måste kunna läsa för att bli något och som inte lyssnar på fadern Torkels prat om att huvudet trillar av om man fyller det med för mycket bokstäver.

Mimers gåta är en utmärkt fortsättning på Kejsarens skatt och nu ser jag fram emot nästa, helt nya, äventyr som dyker upp våren 2021. Det heter Hövdingens fångar och utspelas i Västerled där Siri måste skydda staden Paris som riskerar att ockuperas av galna vikingar och barbarer.

Manus: Patric Nyström
Illustration: Per Demervall
Förlag: Stevali Barn
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...