Recensioner

Ivalu

söndag 18 oktober, kl 23:22 av 0 kommentarer

2016 publicerade det danska förlaget Cobolt Zenobia, en seriebok författad av Morten Dürr och tecknad av Lars Horneman, som handlar om den lilla flickan Amina som ensam tvingas fly från det krigshärjade Syrien och som sedan försöker korsa Medelhavet i en alldeles för liten båt fullproppad med andra flyktingar. Boken berättas främst genom Hornemans fantastiska illustrationer och riktar sig till yngre läsare, gärna med en vuxen vid sin sida för Zenobia är både en gripande och djupt tragisk berättelse som ger flyktingkatastrofen ett ansikte, på samma sätt som bilden av den treårige Aylans döda kropp, uppspolad på en turkisk strand, gjorde 2015.

En fråga som många vuxna ställt sig genom åren är om man kan berätta allt för barn, särskilt de riktigt tunga ämnena som våld, lidande och död, och svaret är naturligtvis ja, men i rätt sammanhang. Zenobia är ett utmärkt exempel på detta och boken har hyllats av många, vunnit flera danska priser (bland annat fick Horneman mottaga det danska kulturministeriets illustratörspris 2017) och den är en av Danmarks mest översatta serieböcker genom tiderna. Boken finns utgiven på svenska av Nypon förlag och nu finns även Morten Dürr och Lars Hornemans senaste bok, Ivalu, på de svenska seriehyllorna som en del av Epix Förlags höstutgivning 2020.

Ivalu är ett systerverk till Zenobia med liknande tematik om barns utsatthet, den här gången missbruk, övergrepp och självmord. Tunga ämnen som kräver både eftertanke och djupgående reflektion av både ung som gammal och som återigen mestadels berättas genom Hornemans smärtsamt vackra bilder i kontrast till det fasansfulla.

Grönland var en dansk koloni fram till 1979 och boken börjar med att den danska drottningen Margrethe kommer på besök till Pipaluks lilla fiskeby. Alla pratar om besöket, klär sig i traditionell folkdräkt, viftar med flaggor och ler, men Pipaluks tankar är långt borta. När Pipaluk berättade för sin pappa, som lägger alla pengar på att köpa öl, att alla förväntades vara finklädda och att hon inte hade någon så muttrade han bara: ”Du kan ta Ivalus dräkt. Så får hon lära sig att man inte ska rymma sin väg”. Nu står hon där, i systern Ivalus fina konfirmationsdräkt och minns drömmen hon hade. Drömmen om en korp som knackade på hennes fönster och sa: ”Kom, Pipaluk! Kom nu så ska jag visa dig var Ivalu är”. Samma korp som även dök upp i morse. Pipaluk kastade raskt på sig kläderna och följde efter korpen när den begav sig av över det karga landskapet med hopp om att hon skulle hitta sin älskade syster.

Både Zenobia och Ivalu är otroligt välgjorda böcker om barns utsatthet i världen som dels kan läsas som de är men framförallt kan de med fördel användas som undervisningsmaterial när det gäller till exempel barns rättigheter. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Morten Dürr
Illustration: Lars Horneman
Förlag: Epix Förlag
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...