Recensioner

Cats of the Louvre

lördag 30 januari, kl 23:24 av 0 kommentarer

Louvrens gamle nattvakt Marcel är en mycket tystlåten enstöring men när du tillbringat en stund i hans sällskap ställer han alltid en märklig fråga, full av vemod, uppgivenhet men också hopp: ”Har du hört tavlornas röster?” Marcels familj har jobbat på Louvren i generationer och han och hans syster Arrieta brukade leka i det gigantiska museets alla vrår som barn, men hans syster var inte som alla andra. Hon slutade växa tidigt, dolde sina känslor och lekte aldrig med några andra barn förutom sin bror och den enda gången hon skrattade var när hon talade med målningarna och lyssnade på deras röster som ingen annan kunde höra. En vacker dag, för 50 år sedan, försvann hon mitt under en lek med brodern på museet och ingen har sett ett spår av henne sedan dess. Marcel har aldrig gett upp hoppet om att hitta sin syster och nu, med hjälp av guiden Cécile, verkar det som att han äntligen är på väg att lösa gåtan med Ariettas försvinnande.

Vad ingen av museets övriga personal vet om är att Marcel tar hand om några katter som huserar på museets vind, katter som precis som Marcels familj funnits där i generationer. Bland dessa katter finns det en äventyrlig liten krabat som ofta syns mitt i folkvimlet under museets öppettider men som verkar gå upp i rök när man försöker fånga in den. Den lilla Snowbébé, som katten kallas, påminner starkt om Arietta: liten till växten fast han egentligen är fullvuxen och beter sig inte som de andra katterna som tillbringar all sin tid på vinden. Marcel är övertygad om att Snowbébé också hör tavlornas röster och ”besöker” dem så ofta han kan och ju mer guiden Cécile involverar sig i detta mysterium desto mer är hon övertygad om att den gamle nattvakten talar sanning.

Cats of the Louvre av Taiyo Matsumoto belönades med en Eisner tillsammans med Witch Hat Atelier i kategorin Best Manga vid 2020 års prisutdelning och den förra är en alldeles underbar bok, fylld av mystik, fantasi, värme och konstens attraktionskraft. Det världsberömda konstmuseet Louvren har i flera år sponsrat olika serieböcker som utspelas i dess fantastiska värld och Cats of the Louvre fångar perfekt känslan av all historia skildrat i konst som fängslat besökare i flera hundra år men också den fysiskt imponerande byggnaden med flera våningsplan både över och under jord mitt i storstaden Paris.

Boken för tankarna till Toy Story eller Natt på museet där katterna får mänskligt liv när besökarna lämnar lokalerna och det sista ljuset släckts men det här är långt ifrån gullig magi à la Disney och mer en doft av både fransk och japansk surrealism samt mörkt drama med övernaturliga förtecken.

När jag lagt ifrån mig boken är jag fylld av vemod och nostalgi som smärtar men också en varm känsla som sprider sig i varje fiber av min kropp och jag rekommenderar Cats of the Louvre av hela mitt seriehjärta. En underbar resa fylld av konst, historia, mystik, drömmar, längtan, sorg och smärta och alldeles underbara katter.

Manus: Taiyo Matsumoto
Illustration: Taiyo Matsumoto
Förlag: Viz Media
Betyg: 5/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...