Recensioner

Hokus Pokus 3: Den magiska kojan

onsdag 8 september, kl 15:02 av 0 kommentarer

Det är mitten av oktober och Ida och Ester står vid den gamla eken i skogen vars krokiga grenar lyser av höstgula löv. ”Det här trädet är perfekt”, säger Ester. ”Vi ska ha en restaurang och en biograf och ett utkikstorn allra högst upp”. De båda vännerna har stora planer för sin hemliga koja men medan de traskar runt i Sjöviken på jakt efter kvarglömt ”gubbskrot” får allt fler barn i deras klass upp ögonen för vad de håller på med. Först är Ida lite bekymrad över att deras hemlighet inte är så hemlig längre och när färdigställandet av kojan förvandlas till ett jätteprojekt som involverar hela klassen, hemliga övernattningar och dessutom Idas magiska krafter så går allt över styr.

Fabian Göransons underbara barnboksserie om Ida och hennes magiska häxhatt har nu kommit fram till tredje delen där Ida och hennes nya bästis Ester äntligen ska bygga sin hemliga koja som de började planera redan i andra Hokus Pokus-boken: De tre paddorna. Böckernas härliga persongalleri av barn och vuxna utvidgas med varje ny bok och skapar ett myller av röster, upptåg och knasigheter som perfekt fångar livet i en småstad liknande den jag själv växte upp i på 1980-talet. Känslan av äventyr och mystik är ständigt närvarande men också besvikelsen när något man drömt, fantiserat och längtat efter inte blir som man vill, något som de flesta som har varit barn upplevt i alla tider. Det som gör Hokus Pokus-böckerna alldeles underbara är just det faktum att de går lika bra att läsa när man är barn eller vuxen och när man dessutom, som grädde på moset, får njuta av Göransons otroligt levande illustrationer och mästerliga färgläggning så är läsglädjen fulländad.

Den magiska kojan tar upp många tänkvärda teman som vänskap, leken, ljuga för sina föräldrar, att inte gapa efter för mycket, vara försiktig med eld och framförallt insikten att alla drömmar inte kan uppföljas men att man aldrig ska sluta drömma. Fjärde boken, Vargarnas fest, är redan planerad och där är Ida och hennes familj på väg till gammelmoster Inga men tvingas ta skydd på en mysig men mystisk krog mitt i en snöstorm och detta äventyr vill jag verkligen inte missa.

Manus: Fabian Göranson
Illustration: Fabian Göranson
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...