Recensioner

Reckless

tisdag 7 december, kl 21:34 av 0 kommentarer

(Alexander har läst Reckless av Ed Brubaker och Sean Phillips).

Från och med denna recension samt nästkommande två så lägger jag fokus på de tre utgåvor som hittills har kommit ut av Ed Brubaker och Sean Phillips senaste albumserie Reckless. Jag lekte med tanken att jag även skulle presentera Brubaker och Phillips bakgrund i den amerikanska seriebranschen (och även lite från England när det kommer till Phillips tidiga produktion innan han tog steget över till USA) men inser att detta skulle ta upp hela utrymmet både med deras gemensamma verk och samarbeten som har pågått i över 20 år nu, samt deras individuella biografier innan det, så jag får nöja mig med att summera att båda har varit verksamma sedan tidigt 90-tal med en mängd serier i blandade genrer från olika förlag innan de sedan hade sitt första samarbete på Sleeper från Wildstorm, vilket ledde fram till Criminal som först publicerades av Marvel innan de flyttade över den till Image och sedan dess har de så gott som uteslutande bara gjort serier tillsammans.

Detta är dock första gången de lanserar en ny serie som släpps fortlöpande som album, då den sedvanliga vägen i USA annars är att ge ut i tidningsform först för att sedan samla i olika format i efterhand. Detta med två undantag då de tidigare släppt de fristående och lite kortare novellerna My Heroes Have Always Been Junkies och Pulp för att testa hur marknaden tog emot detta format.

Första delen i serien kom ut för exakt ett år sedan i december 2020 och sedan har de hunnit med del två och del tre under detta år med en fjärde del på ingång under kommande år. Seriens huvudperson heter Ethan Reckless och berättargreppet som etableras redan efter prologen är att Ethan är den som berättar om sitt liv och han tar oss genom sitt förflutna med denna första händelse som utspelar sig i Los Angeles 1981. Denna första skildring tjänar också sitt syfte att etablera seriens premiss; Vem är Ethan? Vad har han för bakgrund och vad har lett honom fram till att han hjälper människor mot betalning?

Miljöerna presenteras via kontoret som ligger ovanför en biograf som han också äger och firmans sekreterare Anna introduceras och vi får veta att vi som läsare kommer att få ta del av hennes egen historia kring vad som har fört henne hit i senare delar. Vad som är intressant för denna historia är det faktum att han har en bakgrund inom FBI där han i sin ungdom på 60-talet infiltrerade en radikaliserad cell där ungdomar sprängde bomber i förändringens namn och i en explosion som gick snett blev Ethan själv skadad och har förlorat delar av sitt minne efter det, vilket också påverkar hans förmåga till känslomässig respons.

Det första albumet kretsar kring att han blir kontaktad av sin före detta flickvän som var med i denna terrorcell och hon önskar hjälp utan att veta om Ethans bakgrund och hans dåvarande uppdrag. Åtminstone är det vad Ethan själv tror, men då han inte heller kan lita på sina minnen fullt ut hamnar han snart i händelseförlopp där saker och ting, som verkar självklara till en början, snabbt visar sig ha andra lager av sanningar.

Detta är en bra början som öppnar upp denna värld för oss läsare av två serieskapare som fortfarande har crimegenren i sitt grepp där de fortfarande står på topp.

Fortsättning följer i del 2.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Jacob Phillips
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...