Recensioner

Destroy All Monsters: A Reckless Book

torsdag 9 december, kl 22:08 av 0 kommentarer

(Sista delen av Alexanders löpande recensioner av Reckless bjuder på tredje albumet: Destroy All Monsters).

Då är jag framme vid den tredje och senaste delen av Reckless av Ed Brubaker och Sean Phillips med undertiteln Destroy All Monsters som kom ut i oktober 2021.

För den uppmärksamme läsaren så är detta en titel på en Godzilla-film, som även har suttit uppe på väggen som poster på den biograf Ethan äger, både i del ett och del två av albumserien. Här hoppar vi fram ytterligare tre år i tiden till 1988 och här får vi också vad som utlovades i del ett; berättelsen om hur Ethan träffade Anna och vilken roll hon har i hans liv, så detta är på många sätt hennes historia vilket gör att vi i denna del får dubbla narrativ; dels det sedvanliga från Ethan själv där Brubaker låter hans inre monolog och tankevärld driva handlingen framåt på ett plan, samtidigt som Phillips teckningar driver fram den yttre handlingen, det som vi läsare ser på ett andra plan. Detta är ett enkelt men tacksamt knep som fungerar väl för serier, såsom exempelvis voiceover fungerar bra i filmsammanhang. Men sedan får vi också delar av samma yttre handling även från Annas perspektiv, vilket adderar ytterligare ett lager och då har vi multipla narrativ i växelverkan som spelar mot varandra.

En stor del av grunderna inom polis/detektiv/noirgenren är den underliggande samhällskritiken, oavsett om det är Chandler som skriver från det förflutna eller Ellroy av idag med just staden Los Angeles som fond och den korruption som genomsyrar både politik och polisväsende och denna tredje del i albumserien kan också spegla sig i Roman Polanskis film Chinatown, fast nu förflyttat till 80-tal och den delen av södra LA där de svarta bor och försöker kämpa sig fram mot den vita överheten som har pengarna och lagen på sin sida.

Men det som är allra viktigast är att vi kommer närmare våra huvudrollsinnehavare, och lär oss mer om deras känsloliv och vad som driver dem framåt. Serien får också en mörk epilog där Ethan i nutid berättar att saker inte kommer att sluta lyckligt och detta kommer att skapa ett ödesdigert skimmer inför senare berättelser.

Nästa del i serien med titeln The Ghost in You kommer ut i april 2022 och väntan fram tills dess kommer att vara olidlig.

Manus: Ed Brubaker
Illustration: Sean Phillips
Färgläggning: Jacob Phillips
Förlag: Image Comics
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...