Recensioner

That Texas Blood, Vol. 1

tisdag 14 december, kl 20:15 av 0 kommentarer

(Alexander recenserar ytterligare en crimeserie, nämligen That Texas Blood av Chris Condon och Jacob Phillips).

Efter att ha gett mig på Reckless i förra veckans recensioner så skulle man kunna tro att jag känner mig lite på crimegenren, men då jag i min andra recension nämnde Sean Phillips son Jacob Phillips insats som färgläggare och att även han har en serie från Image Comics, så kan jag inte bara låta det sluta så.

Med start i juni 2020 började serien That Texas Blood komma ut i serietidningsform och jag kommer nu fokusera på det första albumet som samlar de första sex numren.

Ska villigt erkänna att jag var lite skeptisk när jag läste om denna titel i ett tidigt skede för det kändes som att det räckte med en tecknare i familjen som ägnar sig åt crimeserier, men samtidigt så visste jag att jag inte kunde låta bli och det är jag glad för, då mina fördomar kom på skam med en gång.

Detta är manusförfattaren Chris Condons första serie och likaså Jacobs och de hittar snabbt en symbios med ord och bild i samspråk, som ofta annars kan ta lite tid för att man först behöver lära känna varandras styrkor och svagheter i den kreativa processen. Att det gick så pass fort här beror på att detta var tänkt som en film från Condon, där Phillips jobbade med den konceptuella biten och när detta inte gick i hamn så var de redan samspelta och överens om att flytta över detta till seriemediet.

Trots att ingen av serieskaparna har någon som helst koppling till Texas (Condon är från New Jersey och Phillips är från Manchester) så förflyttas läsaren direkt till en helgjuten värld som känns övertygande redan från sida ett, via det fiktiva området Ambrose County. I första kapitlet får vi en fristående berättelse som etablerar själva premissen och seriens huvudperson som är sheriffen Joe Bob Coates som är på väg att fylla 70 år och som börjar känna av sin ålder. Seriens övriga handling startar med andra kapitlet med titeln ”A Brothers Conscience” och fortlöper fram till kapitel sex där den avslutas, och vad vi presenteras för här är ett klassiskt ödesdrama som håller läsaren i ett fatalistiskt grepp från början till slut.

Randy Terrill introduceras som en författare boendes i LA som har ett nytt liv med händelser i Ambrose County bakom sig vilket han inte vill berätta om för sin flickvän. Ett telefonsamtal kommer att förändra allt då det visar sig att Randys äldre bror Travis har blivit mördad och denna händelse gör att han måste återvända hem och väl där leds han in i en nedåtgående spiral av mörker och destruktivitet där den största fienden är den inre kamp han för med sig själv och det förflutna.

För mig som läser detta för andra gången (samtidigt som att jag även precis har avslutat det tolfte numret i tidningsform som innehåller nästa kapitel) så blev jag glatt överraskad att det fanns detaljer i det övergripande narrativet som läsaren blir belönad med som introducerades redan från början utan att man såg det då. Detta är bra, men lite ojämnt på sina håll då det är tydligt att det från början har varit ett filmmanus och vissa trick som funkar bra på film funkar inte lika bra för seriemediet, vilket Condon och Phillips givetvis vet om och de har löst det hela mestadels bra men några skavanker är kvar.

Men jag kan redan nu berätta att när man kommer in på Vol. 2, som bör komma i album under den tidiga våren, så är alla brister bortskrapade och då har man redan nått en punkt där man jobbar lika bra ihop som ett författar/tecknarpar med åratal av branschvana så fortsättning följer kring deras utveckling i samband med nästa albumsläpp.

Som en bonus vill jag också mämna att om man går in på Patreon.com/condonphillips så finns det en serie där som heter Brutal Dark som än så länge inte är släppt i någon annan form.

Manus: Chris Condon
Illustration: Jacob Phillips
Förlag: Image Comics
Betyg: 3/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...