Recensioner

Tuki, Vol. 1: Fight for Fire

torsdag 30 december, kl 22:46 av 0 kommentarer

Lagom till att Jeff Smiths eget lilla serieförlag Cartoon Books firar 30 år kommer äntligen hans tredje serie ut i fin widescreen-utgåva i album: Tuki, Vol. 1: Fight for Fire.

Om vi backar bandet just 30 år tillbaka i tiden så startade Smith sin bana inom seriemediet med fantasymästerverket Bone som gick som serietidning under 90-talet och in på det tidiga 2000-talet. Tillsammans med detta kom även en prequel: Rose i samarbete med Charles Vess samt Bone: Tall Tales och allra senast för några år sedan Bone: Coda i samband med att serien hade ett jubileum.

Efter detta bytte han genre helt med kvantum/noirthrillern RASL och slutligen får vi inte glömma Shazam!: The Monster Society of Evil från DC Comics som är det bästa som har gjorts med denna karaktär sedan CC Beck tecknade den för länge sedan.

Detta leder då fram till Tuki som har publicerats digitalt från förlagets hemsida. Meningen var att detta sedan skulle släppas i serietidningsform i ett första led och slutligen i albumformat i ett andra led. Sommaren 2014 släpptes Tuki: Save the Humans #1 i färglagd utgåva och samma höst kom ett andra nummer och sedan hörde man tyvärr inget mer efter det fram tills nu. När jag lite snabbt googlar får jag fram att det tydligen kom ut fyra nummer innan man valde att ta en paus för att tänka om kring marknadsstrategier, men var man har kunnat hitta dessa två sista nummer har jag ingen aning om; åtminstone har jag aldrig sett dem listas från den amerikanska distributören Diamond. Detta var bara en liten kort historik kring den snåriga bakgrunden som leder fram till att serien nu definitivt kommer att släppas i två utgåvor om jag förstått det hela rätt. Under de år som har gått har den fortsatt digitalt på hemsidan men det vi får nu är helt omarbetade versioner där både manus har redigerats och nya teckningar adderats för den bästa läsupplevelsen.

Seriens premiss är att vi flyttar oss två miljoner år tillbaka i tiden till mänsklighetens gryning (tänk inledningsscenen i Kubrick och Clarkes film 2001) då sex olika varianter av människor i varierande grad av den evolutionära utvecklingen vandrade vid de befolkade kontinenterna och möttes. Den del som upptäckte elden var progressiv men möttes också av rädsla och fasa från de som inte förstod. Med detta som bakgrund är denna första del i full gång och ämnesvalet passar Smiths fantastiska och klassiska cartoon-stil utmärkt.

Detta kunde varit den bästa animerade film som Disney hade släppt sedan 90-talet, om vi tillåter oss att leka med tanken att Jeff hade velat gå den vägen. Istället får vi serieläsare ynnesten att få ta del av ännu ett blivande mästerverk inom serier. Del. 2: Fight for Family kommer preliminärt ut i juli månad och jag kan bara hoppas att tiden går fort tills dess och att inga förseningar uppstår. Rekommenderas varmt.

Manus: Jeff Smith
Illustration: Jeff Smith
Förlag: Cartoon Books
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...