Recensioner

Den uppgrävda jorden

fredag 29 april, kl 23:03 av 0 kommentarer

Daniel är adoptivbarn från Chile och uppvuxen i Sverige. Redan i unga år fick han reda på att hans chilenska mamma lämnade bort honom och som barn var Daniel ofta olycklig och mycket ledsen. Hela sitt liv har han burit en smärta inom sig som han inte förstått, tills en dag när han är vuxen och hans syster Maria ringer upp honom: Hon har hittat Daniels mamma och hon lämnade aldrig bort honom. Efter förlossningen fick Daniels mamma höra att hennes nyfödde son dött och att han redan förts bort. I själva verket hamnade han på ett barnhem där flera andra stulna barn hamnade och flögs till Sverige och en ny familj med falska adoptionshandlingar. Plötsligt faller allt på plats för Daniel. Den smärta, skam och skuld han känt hela sitt liv är frukten av detta trauma som han upplevde redan som spädbarn. Hans syster har räddat livet på sin självmordsbenägne bror flera gånger och nu får han äntligen prata och träffa sin chilenska mamma efter alla dessa år av sorger.

Detta är bara ett av många livsdöden man kan läsa om i Lisa Wool-Rim Sjöbloms nya seriebok Den uppgrävda jorden från Galago. I sin senaste bok Palimpsest vände Sjöblom på varje sten för att ta reda på sitt eget koreanska ursprung och resultatet blev en gastkramande och surrealistisk thriller fylld av falska handlingar, svek och lögner. Den här gången har Sjöblom vänt blicken mot adoptionsskandalen i Chile som inträffade före, under och efter militärdiktaturen där chilenska barn systematiskt fördes bort eller stals från sina familjer och där många adopterades bort till svenska familjer via Adoptionscentrum. Denna brottsutredning omfattar i dag upp till 20.000 barn spridda över världen.

Runt hälften av dessa barn tillhör det chilenska ursprungsfolket Mapuche, som betyder jordens folk, och bokens titel syftar på dessa stulna barn som förlorat sina namn, sitt språk, sin kultur och sin identitet som mapucher. I centrum av berättelsen hittar vi den adopterade Maria Diemar som börjar göra egna efterforskningar om sitt ursprung och som blir en del av det omfattande nätverk som driver den ofta tröstlösa och frustrerande kampen om upprättelse, men som också präglas av stark och gripande solidaritet och samhörighet mellan de som drabbats.

Arbetet med Den uppgrävda jorden bygger på en mängd intervjuer, samtal och ett gediget arkivmaterial. och tanken var att arbetet skulle krönas med en resa till Chile som inte blev av på grund av pandemin. Sjöbloms glödande engagemang i adoptionsfrågor och det faktum att hon använder seriemediet som uttrycksform gör henne till ett perfekt språkrör för alla som drabbats i denna vidriga härva och precis som Palimpsest så rekommenderar jag den varmt.

Manus: Lisa Wool-Rim Sjöblom
Illustration: Lisa Wool-Rim Sjöblom
Förlag: Ordfront Galago
Betyg: 4/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...