Nyheter och tips

Angoulême-vinnarna 2023

söndag 29 januari, kl 15:26 av 0 kommentarer

Idag, 29 januari, avslutas 50:e upplagan av seriefestivalen i Angoulême. Festivalen inleddes redan i onsdags med tillkännagivandet att den franske serieskaparen Riad Sattouf blev årets Grand Prix-vinnare i konkurrens med Catherine Meurisse och Alison Bechdel. Sattouf är mest känd för sin självbiografiska uppväxtskildring Framtidens arab som getts ut på svenska av Cobolt och vars sjätte och sista del dyker upp på de svenska seriehyllorna sommaren 2023.

Bland alla nominerade till festivalens prestigefulla priser fanns bland annat Spa av Erik Svetoft och Lystring förlags numera nedlagda fanzinantologi Det grymma svärdet och till min stora glädje gick ett av priserna i år äntligen till en svensk, nämligen Linnea Sterte i kategorin Prix Revelation.

Priset går till hennes bok Une rainette en automne (et plus encore…) som är utgiven på franska av förlaget Les Éditions de la Cerise och beskrivs av Angoulême-juryn som ”en förtrollande och poetisk berättelse i Moebius och Miyazakis anda”. Här får vi följa med på en meditativ och livsbejakande vandring med en ung groda som upplever den stora världen för första gången. Boken gavs först ut på engelska i januari 2022 (A Frog in the Fall (and later on)) av det numera sorgligt nog nedlagda svenska förlaget Peow men enligt vad jag hört finns det planer på en ny utgåva från ett amerikanskt förlag.

Här kommer en lista över festivalens övriga prisvinnare, ett stort grattis till alla dessa och ett rungande fyrfaldigt hurra till Linnea Sterte vars verk jag verkligen ser fram emot att utforska närmare.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...