Recensioner

Ensam ung kvinna söker

tisdag 9 maj, kl 21:49 av 0 kommentarer

Iris går sista året på Konstfack och längtar efter drömprinsen med stort D, men när hon äntligen får en match blir det ingen romantisk pudding som Mr. Darcy eller Mr. Rochester utan istället Cool Guy: en tatuerad rockmusiker från Helvetet. Efter ett par dejter svävar Iris på lätta moln men störtar snart ner i avgrunden när det visar sig att han ”bara vill vara en vän” Hur kunde hon ha så fel när det kändes så äkta? Nu känner hon att hon går sönder och är bortom all hjälp och ställer sig frågan: ”Varför har snygga killar inga känslor?”

För ganska exakt ett år sedan dök Iris Hautaniemis examensarbete från Konstfack upp på Stockholms Internationella Seriefestival, då med titeln I Think I Need a New Heart. Ett av exen införskaffades av serieskaparen Moa Romanova som tipsade sitt förlag Kaunitz-Olsson, vilket resulterade i både bokkontrakt och utgivning av Iris fantastiska verk, nu med titeln Ensam ung kvinna söker. Denna lilla solskenshistoria visar kraften i denna strålande debut, för Iris renodlade estetik och personliga marinad av gammal och ny romantik är helt oemotståndlig och hon är verkligen ett namn att lägga på minnet för framtiden.

Från början var berättelsen ett sätt att komma över en brutal dumpning från en kille från Australien, som i boken sedan fick den bokstavliga underjorden som ursprungsland, vilket bara är ett av många exempel på Iris komiska timing i boken. Huvudpersonen med latexöron är inspirerad av en liknande utstyrsel som Enid bar i Daniel Clowes Ghost World och de magnifika drömsekvenserna tar oss både till Jane Austens Stolhet och fördom, Charlotte Brontës Jane Eyre och helt egna fantastiska drömlandskap fyllda av mörk symbolik och svart humor. Efter att Cool Guy dumpat bokens Iris förvandlas hennes liv till en märklig film där hon både bevittnar sin egen sorgliga begravning och hånas i en amerikansk talkshow, enda tills hennes skyddsängel Batman dyker upp för att ge henne en hjälpande hand, trots att han inte vet så mycket om kärlek.

Sida upp och sida ner får vi följa med på en oförglömlig resa där The Magnetic Fields musik fungerar som bokens soundtrack, både när det gäller förväntan (Candy) och som tröst (Rock ’n’ Roll Guy). Årets hittills starkaste debut är mycket rolig, personlig och läsvärd, där underbar fantastik blandas med stora känslor och där tryggheten är riktigt fina vänner som ställer upp i vått och torrt. Rekommenderas varmt!!!

Manus: Iris Hautaniemi
Illustration: Iris Hautaniemi
Förlag: Kaunitz-Olsson
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...