Recensioner

Blood of the Virgin

måndag 3 juli, kl 13:28 av 0 kommentarer

(Alexander recenserar Blood of the Virgin av Sammy Harkham)

Går starkt ut med att årets bästa amerikanska serie är ute redan nu. Efter fjorton års arbete har Pantheon nu äntligen släppt Sammy Harkhams nästintill mästerliga Blood of the Virgin. Den faller lite på mållinjen för att det ska bli det allra högsta betyget som innebär mästerverk och det är just tidsaspekten som detta har tagit med de skiften som oundvikligen uppstår inom utveckling och berättande, men samtidigt applåderar jag att vi får se en serieskapare som växer framför läsarens ögon.

För de av oss som har följt Harkhams resa inom serier så vet vi att han ligger bakom den moderna erans bästa antologi med Kramers Ergot där denna serie hade ett kapitel med i Vol. 10, tillsammans med material i Harkhams fortgående serie Crickets #3-8. Seriens huvudpremiss utspelar sig i b-filmens värld i Los Angeles på 70-talet där vi får följa Seymour som är av irakisk/judisk börd och försöker slå sig fram som filmklippare inom exploitationgenren samtidigt som han försöker hålla ihop sitt äktenskap med en nyfödd son.

Detta är en skildring i flera lager med enormt mycket hjärta som tar oss igenom familjehistoria med utgångspunkt från den systematiska judeutrotningen under andra världskriget från Seymours frus perspektiv, samt minutiös karaktärsbeskrivning kring alla involverade som kommer i läsarens väg och det finns inte en kommentar eller handlingstråd som känns onödig även när det tar en vändning när beslut tas som kommer att leda till negativa konsekvenser för de närmast skildrade, vilket adderar till den allmänmänsklighet som visas där alla gör sitt bästa att göra rätt, men som ändå kan bli så fel.

Detta är en läsning som definitivt kommer att skänka nya dimensioner för varje omläsning och kanske att även jag uppgraderar den till ett mästerverk vid nästa genomläsning. Stundtals under läsningen hade jag önskat att den helt och hållet var i färg även om kontrasten blir extra effektiv när färg väl används i kombination med det övergripande narrativets svartvita berättande med inslag av gråskalor. Rekommenderas varmt inom kategorin moderna klassiker.

Manus: Sammy Harkham
Illustration: Sammy Harkham
Förlag: Pantheon Books
Betyg: 4+/5

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

  • Laddar...