Recensioner

American Jesus: Chosen

tisdag 31 mars, kl 23:44 av 6 kommentarer

Den har kallats «en Harry Potter för kristna fundamentalister» och «Spider-Man möter Uppenbarelseboken». Upphovsmannen Mark Millar som är uppvuxen i ett skotskt katolskt hem säger själv att han skrev den för att han ville berätta en historia om kristendomen och dess mytologi utan att pissa på den.

americanjesus_coverOk, det är lika bra att vi tar det från början. Utan att gå in alltför mycket på min religiösa läggning (eller snarare ickeläggning) så kan jag väl ändå säga att jag är rätt långt i från att vara kristen. Utan att på på något sätt döma. Därför var det med viss skepsis som jag plockade upp denna serie. Men jag gillar Millar och om det är någon som kan göra något vettigt av detta så är väl just han mannen att göra det.
American Jesus handlar om den 12-årige Jodie Christianson som, efter att mirakulöst överlevt att ha blivit överkörd av en långtradare, successivt inser att han är Guds son som återvänt till jorden efter 2000 år. Hur reagerar omgivningen i den lilla amerikanska småstad som är hans hem? Vad får det för konsekvenser för Jodies liv när han helt plötsligt kan hela de sjuka, förvandla vatten till vin och till och med väcka de döda? Och framför allt, hur reagerar världen när Guds existens faktiskt är bevisad.

Serien är bättre än jag förväntade mig. Betydligt bättre. Det som gör den bra är att Jodie inte alls utmålas som en klassisk Messias. Jag var orolig att det skulle vara kyrklig propaganda, men den farhågan var helt ogrundad. Istället målar Millar och Cross upp ett porträtt över en ung pojke på gränsen till puberteten. Med alla de problem som det innebär; tvivel, identitetssökande och känslan av att inte riktigt passa in. Och givetvis även tvivel på den nya roll som givits honom. En underbar liten passage i början av boken är när Jodies mamma pratar med honom och undrar om han verkligen förstår vad han är för något svarar han: ”Sure I do… I’m a frigging mutant, right?”. Jodie tolkar sin omvärld utifrån sina serietidningsföreställningar. American Jesus ligger närmare den populärkulturella tolkningen av den kristna mytologin som man ofta kan i hitta i serier som Hellblazer eller filmer som Omen eller Exorcisten än renodlad evangelistisk litteratur (som om jag har kolla på vad det egentligen är). Men Millar gör det såklart med sin egen lilla twist utan att apa efter. Och något som jag verkligen uppskattar är hur serien avslutas. Utan att avslöja några detaljer kan jag säga de tre sista sidorna gjorde hela serien för mig. Ni som läst den eller kommer att läsa den förstår vad jag menar.

American Jesus har tidigare givits ut som en tredelars miniserie 2004 på förlaget Dark Horse under namnet Chosen. Den här samling innehåller dels själva serien, men även en del bonusmaterial. Intressantast är den redogörelse som Millar och Cross gör över alla de små ledtrådar och symboler de placerat ut under hela berättelsen. Ledtrådar som med lite god vilja tydas och ge en föraning om det rätt drastiska slutet. Att den släpps i bokform på Image verkar vara ett sätt för Millar att relansera serien, som ursprungligen var tänkt som en trilogi. Image kommer i höst ge ut uppföljare American Jesus Book Two: The Resurrection. Jag ser faktiskt fram emot den riktigt mycket

Manus: Mark Millar
Illustration: Peter Cross
Färgläggning: Jeanne McGee
Förlag: Image
Betyg: 4/5

Kommentarer

 1. Tomb says:

  Boken ska btw bli film. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=54001

 2. Johan says:

  Jag läste första numret av American Jesus gratis på Newsarama för ett par dagar sen och tyckte de verkade lovande. Ska nog beställa boken när jag får tid.

  Ni som är nyfikna kan ju kolla in http://www.newsarama.com/php/multimedia/album.php?gid=924 och läsa första delen.

  Appropå filmer så tycker jag det verkar som det kommer att bli väldigt mycket film på Millars serier framöver. Förutom Wanted som kom för ett par månader sedan så kommer ju Kick-Ass snart och dessutom American Jesus och War Heroes som tydligen också ska bli film.

 3. C says:

  Haha, så av titeln på bok två så kan man alltså dra slutsatsen att han dööööör i slutet. 🙁

 4. Ferdinand says:

  Ja, risken är väl att det blir rätt urvattnat med alla filmer på Millars verk. Blir filmerna lyckade så är det väl egentligen inget problem, men om de bara håller Wanted-klass tror jag att det på sikt kan sabba Millars rykte.

 5. Ferdinand says:

  C: Du får göra vilken tolkning du vill. Men jag kan redan nu säga att du har fel 🙂

 6. Petter says:

  Jag tycker nog det är den bästa Mark Millar jag läst.
  Slutet kritiserades ju mycket. Antingen som förutsägbart eller som helt out of left field. Nu kan det ju inte vara bådadera.
  Även om jag själv inte direkt blev överraskad tyckte jag man såldes på huvudpersonens reaktion i alla fall.

Skriv ett svar

Intervjuarkiv A-Ö
Intervjuarkiv
Shazams favoriter
Favoriter
Previews Amerika
Previews Amerika
Previews Sverige
Previews Sverige

Nya kommentarer

 • Laddar...